Szigorúbban ellenőriznék az EU-n belüli mozgásunkat

eu
2015 november 20., 20:59

A párizsi terrortámadások után az EU belügyminiszterei egy sor olyan javaslatról tudtak dönteni, amiket egyébként már évek óta rágódtak. Most ezeket gyorsított eljárásban fogadnák el. 

Péntek este Brüsszelben már mindenki egyetértett abban, hogy az EU-n belüli mozgási szabályokon szigorítani kell. 

A tagállamok pénteki brüsszeli rendkívüli találkozójukon a következőkről állapodtak meg:

  • Az Európai Unió külső határain ezen túl az uniós polgárokat is szigorúbban ellenőriznék. A határőröknek pedig a ki- és belépési adatokat azonnal meg kellene osztaniuk a Schengeni Információs Rendszerben (SIS).
  • Ezek után az Európán belüli repülési adatokat is szigorúbban rögzítenék. Ezek magukba foglalnák a bankkártyaszámokat, az utazási útvonalakat és a kontaktokat is. Ezt akár még idén el is fogadhatják. Ezzel hatákonyabban nyomon tudnák követni a terrorgyanús személyek mozgását. A titkosszolgálatok szerint 5000 körül lehet azoknak az uniós állampolgároknak a száma, akik Szíriában vagy Irakban csatlakoztak az Iszlám Államhoz.
  • Az EU-n belül egyeztetni akarják a lőfegyverek használatához és nyilvántartásához kapcsolódó szabályokat is. Ez vonatkozva a hatástalanított fegyverekre is, mivel némi hozzáértéssel azokat újra működésbe lehet hozni. 

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve elégedett volt a szigorításokkal. Azonban ahhoz, hogy ezek a változtatások életbe lépjenek, az Európai Bizottságnak még idén meg kell alkotni az a javaslatát a Schengeni Kódex módosítására. 

A Bizottság eddig azonban hevesen ellenezte, hogy megváltoztassák a határellenőrzés szabályait, mert attól tartanak, hogy ezzel kicsinálnák a szabad mozgást az EU-n belül. Ezt követően pedig még az Európai Parlamentnek is meg kellene szavaznia a szigorításokat, ahol pedig sokan vannak olyanok, akik ellenzik az állampolgárok megfigyelésének fokozását.
(via Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.