Szabadon engedte Jonathan Pollardot az Egyesült Államok

Amikor Jeruzsálemben 10 évvel ezelőtt egy elég lepattant szállodában laktunk, a lépcsőházban színes kis poszterek lógtak a falon mindenfelé.

Egy kövér, szemüveges ember, héber szöveg, amit nem értettem és ez:

"freepollard.org"

Nem tudtam kiről van szó, de még aznap este kiwikipédiáztam.

Szóval Jonathan Jay Pollard 1954-ben született az Egyesült Államokban egy zsidó családban, és gyerekkorától kezdve azon kezdett el pörögni, hogy ő márpedig az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynöke lesz. Már az egyetemen is azt terjesztette magáról, hogy kém, ami akkor még nem volt igaz.

A suli után viszont bekerült az amerikai haditengerészet hírszerzéséhez, és amikor egy izraeli katonatiszt keresztezte az útját, akkor rögtön szólt, hogy szeretne "segíteni".

Pollard annyira nyomult, hogy az izraeliek először nem is hitték el, hogy tényleg nekik akar dolgozni. Attól tartottak, hogy az FBI akar hozzájuk beépíteni egy embert.

Végül Pollardnak sikerült meggyőznie őket, hogy ő tényleg csak simán kémkedni szeretne nekik, és a következő hónapokban rengeteg szigorúan titkos dokumentumot lopott ki a munkahelyéről, és adott át az izraeli követség alkalmazottainak.

17 hónap kémkedés után viszont az FBI elkapta. A végén feleségével és kutyájukkal megpróbáltak bejutni az izraeli követségre, de nem engedték be őket, így fogták el.

Pollardot életfogytiglanra ítéleték, ez a legsúlyosabb büntetés, amit szövetséges országnak kémkedő ügynökre valaha kiszabtak.

Izraelben bizonyos körökben ilyen nemzeti hősszerűséggé vált, mozgalom indult a kiszabadításáért.

Úgy néz ki, hogy ez most ért célba, Pollardot 29 év és 364 nap után engedték ki az amerikai börtönből. A büntetése alatt megkapta az izraeli állampolgárságot, de az ítélet szerint most még 5 évig nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, szóval az emigrációra még egy picit várnia kell.

A férfi életéről film készül, a történetéről pedig itt egy sokkal alaposabb összefoglaló a Vice-on.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.