A Human Rights Watch szerint Törökország menekülteket küld vissza Szíriába

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Törökország az elmúlt hónapokban sok olyan szír menekültet utasított ki, aki legálisan érkezett az ország határára, nem hagyva más megoldást neki, mint hogy illegális úton, csempészektől kérjen segítséget.

A török határ lezárása arra kényszeríti a várandós nőket, gyerekeket, az idős és beteg embereket, hogy a határőröket kijátszva próbáljanak menekülni a szíriai háború borzalmai elől – mondta Gerry Simpson, a civil szervezet egyik tagja Isztambulban, aki 51 szír menekült beszámolóját gyűjtötte össze.

„Megpróbáltunk átjutni Törökországon, de a rendőrség hamar letartóztatott” – idézett a civil szervezet egy menekülőt, aki a szíriai Hamából jött.

„Elvezettek egy katonai bázisra, ahol már 200 szíriai volt, köztük nők és gyermekek (...), másnap pedig elvittek minket a határhoz és azt mondták, térjetek vissza Szíriába”

– mondta.

Simpson szerint Törökország eddig nagylelkűen otthont adott a szír menekülteknek, és joga van a határai biztosítására, de nem kellene visszaküldenie a menedékkérőket a háborús övezetbe.

A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta Recep Tayyip Erdogan török elnök iszlamista-konzervatív rendszere, ami esküdt ellensége Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, befogadta a szomszédos országból menekülőket.

Az országban ma már több mint 2,2 millió szíriai él anélkül, hogy Ankara menekültstátust vagy politikai menedékjogot biztosítana nekik.

Az országot szövetségesei régóta azzal vádolják, hogy nem tesz eleget a Szíriába tartó, és az ISIS terrorszervezethez csatlakozni akaró dzsihadista fiatalok megállítására. Törökország emiatt néhány hónappal ezelőtt megerősítette a határai ellenőrzését.

Az ankarai vezetés megsokszorozta a letartóztatásokat, és az ISIS-hez közel álló harcosok kiutasítását, különösen június (az akkori parlamenti választások) óta, valamint azután, hogy 3 robbantásos merényletet is elkövettek Törökországban a dzsihadisták. Ezek közül a legutóbbi, október 10-ei fővárosi merénylet 103 halálos áldozatot követelt. (MTI)