A francia jogvédők szerint jobban oda kellene figyelni, mit művel a rendőrség a rendkívüli állapot alatt

Francia jogvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy a párizsi terrortámadások után meghirdetett francia rendkívüli állapot súlyos visszaélésekhez vezetnek, ezért azt szorosan kell ellenőrizni, mit csinál a rendőrség.

Az elmúlt két hétben többször előfordult, hogy a francia rendőrség egységei faltörő kossal törtek be lakások ajtajain az éjszaka közepén, ott mindent átkutattak, a lakókat pedig bilincsbe verték, és mindenféle törvényességi felügyelet nélkül helyeztek embereket házi őrizetbe. Van, aki a mai napig nem tudja, hogy miért nem léphet ki a lakásából. 

Fotó: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A múlt héten három hónapra meghosszabbított rendkívüli állapot lehetővé teszi a speciális erőknek és a rendőrségnek, hogy bírósági jóváhagyás nélkül is cselekedhessenek.
A párizsi terrortámadások óta már 

  • 1233 házkutatást tartottak, 
  • 165 embert tartóztattak le, 
  • 230 fegyvert foglaltak le 
  • és 266 embert helyeztek házi őrizetbe.

Françoise Dumont, a Francia Emberi Jogi Liga elnöke szerint megnőtt a visszaélések kockázata. Elmondta, hogy ezek veszélyeztetik az olyan alapvető szabadságjogokat, mint hogy az emberek kimehessenek tüntetni az utcákra. Figyelmeztetett arra is, hogy tartózkodni kell az erőszaktól, ami főleg az ország muszlim lakosságát veszi célba.

A francia sajtóban több olyan esetről jelentek meg beszámolók, amikor az éjszaka közepén 30 automata fegyveres rendőr tört be a lakásokba. Voltak akik azt hitték, hogy a terroristák támadták meg őket. 

Olyan esetről is tudnak, amikor egy hatéves gyereket kellett kórházba vinni nyak és fejsérülésekkel, amiket a faszilánkok okoztak neki, mikor a rendőrség berobbantotta a házuk ajtaját, az apát a földre teperték, és megbilincselték. A rendőrség később elismerte, hogy elnézték a címet. 

(Guardian)