Már miért maradna otthon egy férfi babázni?

család
2015 december 04., 17:00

Az Egyesült Államok a világ utolsó fejlett országa, ahol nincsen fizetett szülési szabadság, csak egyes tagállamokban.

Épp ezért érdekes a napokban publikált kutatás, amelyben azt vizsgálták, hogyan élnek a kaliforniaiak a lehetőséggel, hogy 2004 óta ők - két másik tagállam lakosaihoz hasonlóan - a nemüktől függetlenül fizetett szülői szabadságra mehetnek, mert az állami törvények és társadalombiztosítás ezt lehetővé teszi számukra.

Ez sem túl nagyvonalú juttatás, mivel csak a korábbi bér 55%-át folyósítják, és persze van egy plafonja is, így a legrosszabbul és a legjobban keresőknek nem is igazán éri meg igénybe venni.

Na de lássuk az eredményeket!

A kutatók felettébb izgalmas megállapításokra jutottak, amikor elkezdték vizsgálni az új szabályozást követő időszakban az apák otthonmaradási hajlandóságát.

Kiderült, hogy azok az apák sokkal szívesebben vették igénybe a fizetett szülői szabadságot a gyerekük egyéves koráig, akik(nek)

  • házasok voltak,
  • a párjuknak és nekik is volt állásuk,
  • olyan munkahelyen dolgoztak, ahol sok a női munkatárs,
  • az anya is épp otthon volt a gyerekkel,
  • az első gyerekükről volt szó,
  • FIUK született.

Igen. A jellemzően középosztálybeli családokban

másfélszer annyi apa maradt otthon valamennyi időt a fiú csecsemőjével az új szabályozás bevezetése óta, mint korábban.

Ezzel szemben

a lányos apák nem igazán mutattak nagyobb hajlandóságot arra, hogy igénybe vegyék a fizetett szülői szabadságot.

Ami igazán meglepő, hogy elsősorban a kétkeresős háztartásban élő, tanult és házas férfiak fordítanak kiemelt figyelmet az apró trónörökösre: az ő esetükben 58%-os volt a növekedés.

Ellenben az anyák és az iskolázatlanabb férfiak esetében semmi érdekes változást sem tudtak kimutatni.

Mi lehet ennek az oka?

Vajon az kaliforniai apák értékesebbnek tartják a fiaikra, mint a lányaikra fordított időt, vagy még mindig élő hagyomány lenne az elsőszülött fiúk legfontosabb utódnak tekintése?

Erről sajnos nem szóltak a vizsgálatok. Annyi azonban bizonyos, hogy a férfiak - Kaliforniában -

szívesebben töltenek időt otthon a fiaikkal, mint a lányaikkal.


<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.