Svédországban minden 16 évesnek adnak egy példányt egy nigériai írónő feminista kiáltványából

politika
2015 december 04., 09:16
comments 588

Chimamanda Ngozi Adichie a kortárs nigériai irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, legismertebb regénye, az Aranyló fél napkorong magyarul is olvasható. Az igbo törzsből származó írónő 19 évesen költözött az Egyesült Államokba, regényeiben is visszatérő téma, hogy hogyan élte meg ezt a változást, milyen tapasztalat afrikai nőként egy nyugati társadalomba beilleszkedni. 

photo_camera (AFP / SHAUN CURRY)

Legutóbbi műve egy személyes esszé arról, hogy mindenkinek feministának kéne lennie. Ez egy 2013-as TED-előadásának kibővített verziója. Egyszerre nagyon személyes írás, közben pedig épp globális nemzetközi feminista mozgalom létrehozására szólít fel benne.

Egy kisebb eredményt pedig már sikerült elérnie. Svédországban december elsején jelent meg az esszé fordítása, több szervezet pedig összefogott, hogy megteremtsék a forrást arra, hogy az ország összes 16 évese kapjon egy példányt a könyvből. Helyi nőjogi szervezetek mellett az ENSZ svéd szervezete is beszállt, összesen százezer példányt nyomtatnak majd a rövid könyvből, mellé pedig egy tanároknak készített összefoglaló is jár majd. 

A terjesztés mögé beálló egyik szervezet vezetője, Clara Berglund azt írta közleményében, hogy ez az a könyv, amit szeretett volna, ha összes osztálytársa olvasott volna, amikor 16 évesek voltak. 

A bejelentést videóüzenetben köszöntötte Adichie is, arról beszélt, hogy számára a feminizmus az igazságról szól: 

Feminista vagyok, mert egy igazságosabb világban akarok élni. Feminista vagyok, mert egy olyan világban akarok élni, ahol egy nőnek sosem mondják meg, hogy mit tud vagy mit nem tud, vagy mit szabad, mit nem szabad megtenni, csak azért, mert nő. Olyan világban akarok élni, ahol a férfiak és a nők boldogabbak, mert nem kötik őket társadalmi nemi szerepeik. Olyan világban akarok élni, ahol a férfiak és a nők tényleg egyenlőek. Ezért vagyok feminista. 

A könyv amúgy nagyon jól fogy az Amazonon is, Beyoncé pedig legutóbbi lemezén egy számában még fel is dolgozott egy kisebb részletet belőle. (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.