Már Kínából is toboroz az ISIS

2015 december 8., kedd 17:54
105

Elkészült az Iszlám Állan terrorszervezet mandarin nyelvű toborzó nótája, írja a Quartz. 

Ennek azért is van jelentősége, mert az ISIS továbbra is nagy sikerrel toboroz külföldről muszlim hitű, vagy áttért fiatalokat, de eddig főként a nyugati világra fókuszáltak angol nyelvű dalokkal, ez az első kínai produkció.

Kérdés persze, kikre utaznak, Kínának ugyanis van egy húszmilliós muszlim kisebbsége, de közülük a legismertebbek, és a terrorizmusra leginkább hajlamosak azok az ujgurok, akik kifejezetten nem beszélik a hivatalos mandarint.

Hszincsiang tartomány másik népes muszlim etnikuma a kínai muszlimoknak tekintett huik, ők lehetnek a célcsoport. Bár közös történelmük során közelebb állnak a többséget adó han nemzetiséghez, mint az ellenségeskedő ujgurok, szunniták, akár az ISIS. 

A Quartz szerint még ez sem feltétlenül támasztja alá, hogy az ISIS a huikra utazik, sokkal inkább az lehet, hogy valóban felhelyezték magukat a világpolitika térképére, és kifejezetten Kínát fenyegetik ezzel.

Kínai állampolgárságú áldozata egyelőre egy volt az ISIS-nek Párizsban, ami feltehetően véletlen volt, ám azóta a szervezet kommunikálta, hogy Tajvant független országnak tekintik, amely egyértelműen az ellenségeskedés kinyilvánítását jelenti.

Közben a Guardian arról ír, megkétszereződött az ISIS által külföldről toborzott harcosok száma: a témával foglalkozó Soufan Group a tavaly júniusi 12 ezres becslés után idén arra tippel 27-32 ezer lehet a külföldiek száma Irakban és Szíriában.

A legtöbben Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkeznek, 8000-en, Európából 5000, a szovjet utódállamokból 4700-an. A Soufan becslése szerint 20-30%-uk tér vissza hazájába. (Quartz/Guardian)Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt