A Szent Imre kórház vezetősége feljelenti az újságokat, amik sértő megnyilvánulásokat jelentettek meg a kórházról

Egészségügy
2015 december 09., 16:02
comments 189

Az elmúlt napokban több lap is foglalkozott azzal, milyen állapotok uralkodnak a Szent Imre kórházban, ahonnan a múlt héten egyszerre hat aneszteziológus mondott fel. Egyikük szerint többek között azért, mert nem volt sem elég nővér, sem pedig elég orvos ahhoz, hogy a munkájukat rendesen el tudják végezni.

Nekünk több egykori ápoló vagy orvos mesélt arról, hogy a magyar egészségügyre általában is jellemző rossz körülmények mellett nehezítette a dolgukat a főigazgató, Bedros J. Róbert vezetési stílusa. 

A kórház orvosigazgató-helyettese, Bálint András hétfőn az MTI-nek cáfolta a híreket. Mint mondta, a gyógyító munka továbbra is zavartalanul folyik annak ellenére, hogy a közelmúltban két osztályáról is felmondtak orvosok vagy jelentették be távozási szándékukat. Az intézmény a sajtóban megjelent, a kórházat érintő írások miatt jogi lépéseket tesz.

Elmondása szerint műtétek nem maradtak el, az intézményi várólista sem nőtt a távozások miatt.

Az orvosigazgató-helyettes jelezte, egyik esetben sem a kórház kezdeményezte a munkaviszony megszüntetését. Bálint András elmondta, a kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályát vezető főorvos november 1-jén távozott "kikéréssel, áthelyezéssel", ezt követően az osztály dolgozói közül ketten áthelyezéssel, négyen felmondással távoztak.

Novák Éva, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály megbízott főorvosa azt mondta, a betegek minden körülmények között elvárják, hogy megfelelő ellátást kapjanak. A felmondásokkal a maradó orvosoknak "feszesebb a munkatempójuk", a műtétek száma és az adminisztráció sem lett kevesebb, de "ebben a nehezített helyzetben is minden kolléga teljes odaadással végzi a munkáját".

Bánsághi Zoltán, a radiológiai osztály vezető főorvosa - aki a távozó orvosok egyike - az MTI-nek elmondta, az elmúlt napokban a kórház vezetésével közösen azon dolgoztak, hogy távozásával ne sérüljön a betegellátás az intervenciós radiológia területén. 

Mint mondta, az a megállapodás született, hogy heti rendszerességgel visszajár a Szent Imre-kórházba, és részt vesz az onkológiai és érsebészeti team-megbeszéléseken és a betegellátásban is. Beszámolt arról is, hogy a kórház uniós pályázati forrásból lecserélheti képalkotó berendezéseinek egy részét 600-800 millió forint értékben.

Futó Barnabás, a kórház jogi képviseletével megbízott ügyvéd az MTI-nek elmondta, a sajtóban rendkívül sértő megnyilvánulások jelentek meg, "egyes médiumok két érintett fals információit adták le minden kontroll és a kórház megkérdezése nélkül". Ezt azt jelenti - folytatta -, hogy ezzel megsértették a kórház jó hírnevét, ezért személyiségi jogi pereket indítanak, amelyekben jelentős sérelemdíj megállapítását fogják kérni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.