Vajon melyik 0 embert foglalkoztató külföldi cég fizetett be idén 62 milliárd forint társasági adót?

gazdaság
2015 december 09., 12:33
comments 112

Valamiért idén sokkal több társasági adó folyt be a költségvetésbe, mint tavaly. Közel 50 százalékkal: idén január és október között 294 milliárd forint, míg tavaly ugyanekkor csak 209 milliárd forint. (A társasági adót a cégek fizetik a nyereségük után, főszabály szerint 19 százalék a kulcs.)

Hogy lehet ez, ha az adó mértéke nem változott, és a cégek sem lettek hirtelen sokkal sikeresebbek egy év alatt?

A NAV vezetői korábban azt mondták, hogy a mikrovállalkozásoktól szedtek be sokkal több pénzt. Ez elég furán hangzik, hiszen ugyan rengeteg mikrocég van az országban, de nem arról híresek, hogy olyan lelkesen befizetnék az adót. A Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) kikérte az adatokat a NAV-tól, és azok alapján arra jutottak, hogy

egy 0 embert foglalkoztató, külföldi tulajdonban lévő cég fizetett be idén júniusban 62 milliárd forintot a 2014-es tevékenysége után,

és főként ez áll a bevétel megugrása mögött.

Na de melyik cég lehet ez?

Komoly jelölt lehetne a Corning Hungary Kft, amelynek tavaly 320 milliárd forintos adózás előtti eredménye volt úgy, hogy termelést nem is folytatnak az országban. Nem az örökmozgót találták fel a cégnél, hanem arról van szó, hogy az amerikai szélvédőgyártó az összes európai leányvállalatának nyereségét Magyarországon könyveli, ugyanis itt van a könyveli központjuk. 320 milliárd forintnak a 19 százaléka éppen 60 milliárd. Viszont az elmélet ellen szól, hogy nekik – éppen a könyvelési központ miatt – vannak munkavállalóik, hatvanan.

A másik jelölt a hasonló alapon Magyarországon adózó GE Infrastructure CEE Holding Kft, amelynek 304 milliárd forint adózás előtti eredménye volt tavaly, és ennek a cégnek papíron 0 magyar munkavállalója van. UPDATE: a hvg.hu-nak megerősítette a GE, hogy róluk van szó. A GE Hungary átadott a GE Infrastructure-nek 330 milliárd forintnyi eszközt, ezt adózták le.

Azért mikrovállalkozásnak túlzás lenne nevezni bármelyiküket.

De persze az is lehet, hogy egy még rejtélyesebb offshore cég állhat a magyar költségvetésnek nyújtott ajándékbevétel mögött. Mindenesetre a KFIB szerint ez egy egyszeri ajándék volt, azzal nem lehet számolni, hogy mostantól mindig így lesz. Hacsak nem válunk igazi adóparadicsommá:


Az ábrán azt látjuk, hogy a GDP (illetve a második ábrán az adóbevételek) mekkora része folyik be az államkasszába vállalati nyereségadó formájában. Magyarországon elég kevés, és 2010 óta különösen:


Mindenesetre új távlatok nyílhatnak Magyarország előtt, ha az alacsony adókulccsal becsábított cégek kezdenek tömegesen ide települni névleg.

(KFIB, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.