Kaszárnyákat foglaltak el fegyveresek Burundi fővárosában

külföld
2015 december 11., 12:00
comments 32

Fegyverropogásra ébredhettek Burundi fővárosában, Bujumbarában a bujumbaraiak:

fegyveresek támadtak meg egy katonai tábort és egy kadétiskolát.

A hadsereg állítása szerint több órás tűzharc után sikerült visszaverni a támadókat. Sokukat megölték vagy letartóztatták.

Burundiban április óta nagyon feszült a helyzet, akkor jelentette be Pierre Nkurunziza, a regnáló elnök, hogy a tíz évvel ezelőtt kötött arushai békemegállapodásban foglaltakkal szemben harmadszor is megpályázza az elnökséget.

Nkurunziza júliusban meg is nyerte a választást. Könnyű dolga volt, az ellenzék bojkottálta a szavazást.

Az április óta tartó erőszakhullámban már legalább 240-en meghaltak, kétszázezren pedig elmenekültek az országbol, ahol mostanra annyira feszültté vált a helyezt, hogy sokan már attól tartanak, hogy itt ismétlődhet meg a 21 évvel ezelőtti ruandai népirtás. A félelmet az is megalapozza, hogy Burundiban a szomszédos Ruandához hasonló a lakosság összetétele, vagyis itt is hutuk és tuszik élnek vegyesen. Ruandában szélsőséges hutuk mészároltak le fél-egymillió tuszit és mérsékelt hutut száz nap alatt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.