Megtörtént az elképzelhetetlen, megkötötték a globális klímamegállapodást

természet
2015 december 12., 17:53
comments 297

A nemzetközi konferenciákon ritkán szokott olyan történni, mint az imént Párizsban, azaz hogy kurjongatva tapsoljanak a résztvevők:

Sőt, a sajtószobában:

A nagy öröm oka az, hogy az összegyűlt 195 országnak sikerült elfogadnia a váratlanul komoly klímamegállapodást, aminek teljes szövegét itt lehet elolvasni.

Itt a három legfontosabb pontja a tervezetnek:

  • Az ipari korszak előtti átlaghőmérséklethez képest 1,5 fokos sávban tartanák a bolygó hőmérsékletét. Ez sokkal jobb, mint a korábban belengetett 2 fokos cél. Ráadásul konkrét emissziós célt is vállalnak az országok: az évszázad közepéig "üvegház hatású gázemisszió-semleges" állapotba állítják gazdaságukat (=annyi széndioxidot bocsátanak ki, amennyit fel tud szívni a bioszféra).
  • Az országok 2020-ig benyújtják saját, önként vállalat klímatervüket 2020-ig, amit 2023-tól kezdve ötévente ellenőrizni fognak, és kötelezően felül kell vizsgálni őket.
  • A klímaváltozás miatt leginkább veszélyeztetett országok pénzügyi kompenzációra jogosultak, évi százmilliárd dollár körül. (Az, hogy konkrétan milyen forrásból, még nem teljesen tisztázott.)
(Arra viszont nem szabtak konkrét dátumot, hogy mikor vezetik ki a fosszilis energiahordozókat.)

Örül Barack Obama:

Örül az Európai Bizottság:

Francois Hollande francia elnök szerint hatalmas lépés az emberiségnek ez a megállapodás, mivel ez az első olyan klímaegyezmény, amit a világ összes országa aláírt.

Persze hogy maga az egyezmény mire lesz jó, az majd csak a következő években fog kiderülni, amikor az országok elkezdik gyakorlatba ültetni a most vállalt kötelezettségeket. Azaz hát 2020-tól kezdve kell majd az országoknak maguknak találni egy olyan utat, amivel az évszázad közepéig "emissziósemleges" állapotba hozzák gazdaságuk kibocsátását.

Ugyan az a cél, amit aláírtak az országok, azaz hogy az ipari korszak előtti átlaghőmérséklethez képest nem melegedhet a Föld 1,5 fokkal jobban, elég jól hangzik – főleg mert a találkozó előtt még 2 fokos célt emlegettek –, de kétséges, hogy a most vállalt kötelezettség elég lesz-e arra, hogy ez így is legyen.

Szintén sok vita lesz majd azzal a pénzügyi kompenzációs alappal, amivel a fejlett, nagy kibocsátó országok az éghajlatváltozás miatt sérülékeny országokat kárpótolják majd. A fejlett országok ugyanis főleg azt szerették volna elkerülni a tárgyalások folyamán, hogy túl nagy jövőbeli pénzügyi kötelezettségekbe verjék magukat. Ennek megfelelően ezt a részt nem túl egyértelműen fogalmazták meg az egyezményben.

Akárhogy is van,

akkor is ez az első globális, univerzális éghajlatváltozásról szóló egyezmény a történelemben,

aminek ha vannak is hibái vagy gyengeségei, a jövőben még lehet javítani rajuk – most az is nagy dolog, hogy egyáltalán sikerült tető alá hozni.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.