Mennyire lehet rohadt az a rendszer, aminek rohadását már a pártlapjában sem próbálják meg tagadni?

POLITIKA
2015 december 12., 11:43
comments 289
photo_camera

A vasárnapi, várhatóan ismét kiélezett és izgalmas versenyt hozó tisztújító Fidesz-kongresszus előtti hangulatba hozó Kósa Lajos-interjúval készült a Magyar Idők

Megtudjuk belőle többek között, hogy 

A legjobb kampány a sikeres kormányzás.

továbbá

Vannak persze feszültségek, de ezek nélkül nincs kormányzás. 

illetve hogy

Úgy érezzük, nagyon sok még a teendő, az pedig sohasem jön el, hogy már nincs semmi dolgunk.

Hanem!

Az interjúban a maga szalvétával fogott polgáriságával azért előkerül, hogy egyes ellenzéki vélemények szerint nem elképzelhetetlen hogy neadjisten a kormánypárt körüli bizonyos figurák fogyasztási szokásai esetleg a legálisan elérhetőnél mintha magasabb jövedelemről árulkodának, illetve hogy egyes embereknek akár az a képzete is támadhat bizonyos hírek bizonyos beállításban történő megismerése után, hogy bizonyos kormányközeli vállalkozók vagyoni helyzetének változása mintha nem lenne teljes mértékben független kormányközeliségüktől.

Az első kérdés a témában így hangzik:

"Azért elhangzottak az idősebb fideszesek részéről célzások arra nézve, hogy jobb lenne, ha nem urizálnának egyesek. Még az is vita tárgya lehet egyes újságcikkek szerint, hogy ki hol szórakozik vagy milyen órája van."

  • Elhangzottak célzások! 
  • Jobb lenne! 
  • Urizálnának! 
  • Egyesek! 
  • Vita tárgya lehet! 

Ennél illedelmesebben kínos ügyeket talán nem is lehetne előhozni, Kósa válasza az előzékenységre így hangzik: 

"Hogy kinek milyen órája van, az nem generációs vita. Ki az, akit nem maceráltak már egészen meghökkentő ügyekkel? Ezekben az esetekben nem is a valóság számít, hanem csak az indulatkeltés a fontos. Ezt a politikusok foglalkozási ártalmának tekintem."

Ennyi, az újság következő kérdése egyébként így kezdődik: "A közvélemény-kutatások szerint 2006 óta a legnépszerűbb párt a Fidesz."

De ez még csak a kezdet, néhány bekezdéssel lejjebb jön a lényeg.

"Az ellenzék fő kampánytémájává tette a korrupció ügyét, épül a kommunikációjukban „az urizáló, oligarcha kormánypárt” képe. Mit kezdenek ezzel?"

Na mit, Gyurcsány-Simon Gábor-Kágébéla, majd pedig következik a csúcspont:

"A földek kapcsán és egyéb állami beszerzésekkel összefüggésben is általában egy személyt támad az ellenzék hangsúlyosan, a felcsúti polgármestert" -  hangzik a Magyar Idők felvetése.

Mire Kósa:

"Az ellenzék mindig azzal áll elő, hogy a Fidesz környezete miként gyarapodik. Akkor ebből vajon az a következtetés vonható le, hogy ha a Jobbik vagy a baloldal kerül hatalomra, akkor az ő környezetük hirtelen elkezd majd szegényedni? Nem az a kérdés, hogy egy kormány környezetével mi történik, hanem az, hogy az ország gyarapodik-e."

A kormány válasza tehát már nem az, hogy 

  • az nem is úgy van. 

Nem az, 

  • hogy valami érthetetlen céghálós okfejtéssel megpróbálják úgy megbűvölni az olvasót, hogy a végére beleszédüljön, majd hozzáteszik, hogy "aki konkrét bűncselekményről tud, tegyen feljelentést", 

ahogy még néhány éve is szokás volt politikai vitákban.

Hanem az, 

hogy nem az a kérdés.

Mindez egyébként logikus. Amennyi pénz az ország vezetése körül az utóbbi évekre összegyűlt, azt már nincs hova dugni. Akárhova tennék, kilátszik, de annyira, hogy már a saját szavazóik is látják. Nincs értelme letagadni. 

Így lesz a hivatalos narratíva az, már ha a Magyar Idők cikkből következtetni lehet, (és mi másra lenne jó egy ilyen cikk) hogy

hát, lehet, hogy olyan jól megy nekünk, hogy azt nem tudjuk megmagyarázni, de beszéljünk inkább másról!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.