Egy osztrák 5-7 évvel többet él, mint egy magyar

Tbg
demográfia
2015 december 17., 05:17
comments 73

Továbbra is az ország nyugati felén és a városokban élő nők számíthatnak a leghosszabb életre, az ország nyugati és keleti felén, illetve a városokban és a kis településeken élők életesélyei különbözőek, írja a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira hivatkozva.

Az a magyar állampolgár, aki tavaly született, átlagosan várhatóan 75,6 évig él a KSH adatai szerint, ami négy évvel haladja meg a 2001-es és hat évvel az 1990-es adatot. 

A nyugat-európai országokat még mindig nem sikerült beérni, például 2010-ben a várható élettartam közti különbség születéskor az osztrák és a magyar férfiaknál éppúgy hét, a nőknél pedig öt év volt, mint húsz évvel korábban.

Az országon belül Budapesten a férfiaknak és a nőknek is az átlagosnál jobbak az életkilátásaik, egy fiú újszülött előtt több mint 74, egy lány előtt pedig majdnem 81 év állhat.

Az újszülött fiúk közül az országos átlagnál magasabb, több mint 72,1 életévre számíthatnak Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Pest, Fejér, Csongrád, Baranya, Vas, de még Hajdú-Bihar megyében is, a többiben azonban a férfiak születéskor várható élettartama nem éri el az országos átlagot.

A lányok esetében is a borsodiak helyzete a legkevésbé jó, várható élettartamuk mindössze 77,7 év.  

Az sem mindegy, valaki városba vagy községbe születik-e. A városi fiúk ugyanis majdnem két évvel hosszabb életre számíthatnak, de a lányoknál is van fél év különbség a városban élők javára.

Bálint Lajos, a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársa szerint alapvetően a társadalmi, iskolázottsági és munkaerőpiaci különbségek tükröződnek vissza a különbségekben. (Magyar Idők/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.