Az éjszaka közepén foglalta el a NATO hírszerzési központját az új lengyel kormány

külföld
2015 december 18., 13:46
comments 127

Csütörtök éjjel lengyel hatóságok egy álkulcs és a katonai rendőrség segítségével jutottak be a NATO hírszerzői irodájában Varsóban, azért, hogy lecseréljék a helyi, szlovákokkal közösen fenntartott NATO-iroda vezetőjét. 

Az egykori védelmi miniszter, jelenleg ellenzéki politikus Tomasz Siemioniak szerint teljesen példa nélküli a NATO történetében, hogy egy tagállamban támadták volna meg egy létesítményüket. Sajtóbeszámolók és ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy ez is csak egy újabb kísérlet volt arra, hogy a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (Pis) fontosabb pozíciókba a párthoz hű embereket ültessen. A párt a megválasztása óta nagy lendülettel esett neki az ország átszabásának, ezért már zajlott egy 'Varsó nem Budapest!' skandálással tarkított tüntetés is Varsóban. 

photo_camera AFP / PAP / PAWEL SUPERNAK

Az eddig ismert információk alapján a katonai hírszerzés és a védelmi minisztérium emberei hajnali fél kettőkor érkeztek meg a NATO hírszerzésének ideiglenes központjához. A jelenleg leváltottnak számított vezető, Krzysztof Dusza szerint megpróbáltak több terembe is bejutni, de ezek le voltak zárva, a katonai rendőrség pedig nem volt hajlandó segíteni nekik. 

A védelmi minisztérium közleménye szerint a hatóságok ekkor a helyszínre hozták a frissen kinevezett ideiglenes vezetőt, Robert Balát. A minisztérium nem indokolta semmivel a lépést, de a külügyminiszter, Witold Waszczykowski szerint a központban hanyag volt a korábbi menedzsment, az iroda lengyel alkalmazottjai több titkosított anyaghoz is elveszítették a hozzáférésüket. Ezért olyan új tisztségviselőkre volt szükség, akik rendelkezhetnek ilyen típusú hozzáféréssel. 

Az intézményt a lengyel és a szlovák hatóságok közösen működtetik. Szeptemberben hozták létre, az ott folyó hírszerzési munkát pedig a NATO felügyeli. 

A NATO részéről egyelőre nem kommentálták az esetet, brüsszeli források mindössze annyit mondtak a Fincancial Times-nak, hogy monitorozzák a helyzetet. (Financial Times, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.