A menekültek görög segítőinek ítélte a Wallenberg-díjat az Európa Tanács

eu
2015 december 22., 21:28
comments 157

A Raoul Wallenbergről elnevezett díjat 2016-ban a görög Leszbosz szigetén szolgálatot teljesítő Agkalia egyesület kapja, mert nemzetiségre, vallásra, származásra való tekintet nélkül segített idén több ezer menekültnek – közölte az Európa Tanács.

A görög szervezet 2015-ben több mint 17 ezer partot érő migránsnak nyújtott segítséget Leszbosz szigetén. Az egyesület élelmiszerekkel, orvosi ellátással, friss vízzel állt készen hónapokon át az Európa kapujává vált szigeten, és látott el minden rászorulót.

A helyi önkénteseket tömörítő Agkalia egyesületet a görög ortodox egyház papja, Dimou Efsztratiosz atya alapította, aki 2015 szeptemberében halt meg. A szervezet munkáját adományokból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi – közölte Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, a díjat odaítélő bizottság elnöke.

A magyar és a svéd parlament kezdeményezésére az Európa Tanács által 2012-ben alapított 10 ezer euróval (bő 3 millió forinttal) járó díjat 2016. január 13-án adják át Strasbourgban. A tavalyi díjat Elmas Arus roma származású török filmrendező kapta.

Az Európa Tanács egy regionális nemzetközi szervezet, a székhelye Strasbourg. 47 tagja van, de nyitva áll bármelyik európai állam előtt, amelyik elfogadja a jogállamiság intézményét, és garantálja az állampolgárainak az alapvető szabadság és emberi jogokat.

A Tanács egyik legfontosabb eredménye az Emberi Jogok Európai Egyezményének 1950-es elfogadása volt. Ennek keretében állították fel az Emberi Jogok Európai Bíróságát, ami az emberi jogok legfőbb európai bírói fóruma.

Az Európa Tanács laza, kormányközi együttműködés keretében jött létre, és az Európai Tanáccsal és az Európai Unió Tanácsával ellentétben nem az Európai Unió intézménye. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.