A Világbank rájött, hogy korrupt politikusokat és pedofil munkásokat fizetett Ugandában

2015 december 21., hétfő 23:00

Elég ritka, hogy a fejlődő országokban már sokat látot Világbank így kihátráljon egy programból, de amit Ugandában láttak, azt már ők sem tudják elfogadni. 

A szervezet hétfőn lefújt egy 265 millió dolláros útépítési projektet Ugandában, mert kiderült, hogy a kormány a pénz nagy részét lenyúlta, a kivitelezők munkásai pedig gyerekeket erőszakoltak meg, ahol csak jártak. 

A szervezet szeptemberben indított vizsgálatot a program miatt, aminek keretében az ország nyugati területén fekvő települések földútjait kövezték volna ki. Jim Yong Kim, a Világbank elnöke szerint az előzetes ellenőrzés során olyan komoly hibákat találtak a bank és az ugandai kormány részéről, hogy egy percig sem volt kérdés, hogy minden pénzt megvonnak tőlük. 

Angela Merkel és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke - Fotó: AFP/Eric Feferberg

A projekt lefújásán túl még komolyabb szankciók is érhetik Ugandát, ahol a Nemzeti Útkezelő Hatóság ellen nyomozást indítottak a hihetetlen mértékű korrupció miatt. A Világbank szerint a projektköltség kétharmadát már így is kifizették.

A projektet a pénzek lenyúlásán túl emberi jogi szervezetek is támadták, mert szerintük az építők semmibe vették a gyerekek jogait.

A Joy for Children Uganda nevű szervezet áprilisban nyilvánosságra hozott egy jelentést, amiből kiderült, hogy az építésen dolgozó munkások gyerekeket erőszakoltak meg azokon a területeken, ahol dolgoztak. A dokumnetum szerint legalább kilenc iskoláskorú esett teherbe tőlük.

Ugyanakkor az AIDS és a HIV elterjedtsége is nagyon megugrott a kiskorúak között azokban a falvakban, ahol megjelentek a kormány alvállalkozói. (via Financial Times)