Elefántok veszik át a bezárt Vidám Park helyét

Budapest
2015 december 26., 16:34
comments 261

A bezárt Vidám Park helyén az Fővárosi Állatkert két hektáros biodómot fog építeni 2018-ig. Persányi Miklós igazgató a Népszabadságnak arról beszélt, hogy az állatkert a Vidám Park területével is csak közepes méretűvé bővült, ráadásul a 6,5 hektáros új rész a Hungária körúti felüljáró mellett Budapest környezetvédelmi térképén az egyik legzajosabb, legszennyezettebb terület. A hullámvasút alig véd meg ettől, így az értékes állatok szabadban való tartásához egy hatalmas védőfalra van szükség. 

Elmondta, hogy a biodóm nemcsak a benne lévő állatokat védi majd, de a kert többi része felé is csillapítja a káros hatásokat. Ezen túl hasznosítani tudja a Széchenyi fürdő eddig jórészt pocsékba menő hulladékvizének hőjét, amivel a hatalmas tér fűtésének jelentős részét meg lehet oldani.

Fotó: Mohai Balázs / MTI
photo_camera Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója és a Vajna házaspár a beporzó rovarok számára lakó- és áttelelőhelyet biztosító méhmenedék átadása alkalmából tartott ünnepségen - Fotó: MTI/ Mohai Balázs

A bővítésre 25 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány, a tervezést a Mérték Stúdió Rt. készítette. A megvalósíthatósági tanulmány szerint, ha 2018-ban felépül és a növényeket, állatokat fél-egy év alatt betelepítik, félmillióval többen látogatnak majd el az állatkertbe. Persányi  szerint már negyedmilliónál is képes lesz fedezni a működési költségeket.

Ezzel még az elefántok elhelyezése is javulhat, akiknek a jelenlegi körülményeik nem felelnek meg a mai követelményeknek. A biodóm olyan fajokat képes nagyobb egyedszámmal bemutatni, amelyekből eddig csak mutatóba akadt néhány példány. Az elefántcsordának akkora lesz a belső tere, mint a mostani külső kifutó. Az akváriumban pedig elférnek majd nagy cápák is.

A biodómban lesz belső hegy, barlang, a ­kifutók mentén csónakkal szafariszerűen bejárható vízi út, több étterem, a zöld felület aránya pedig a fedett park belső vegetációja nélkül is jelentősen megnő a mostanihoz képest.

A környezetébe beleolvadó biodóm átlagmagassága fele lesz a Nagy­szikla tetejének, legmagasabb pontja pedig alig két méterrel múlja felül annak csúcsát. A Városligetben és környékén tucatnyi ennél magasabb épület áll jelenleg is. Minden a tervek szerint halad, ­egyelőre csúszás nélkül.

Persányi szerint a területet, amelyet tavaly februárban kaptak meg, jóval nagyobb bevétellel üzemeltettek, mint amit a Vidám Park az utolsó éveiben fel tudott mutatni.

Az egykori Kisvidámpark helyén, a körhinta környezetében azonban ősz elején kinyit a vurstliszerű játékok zónája. ­Mellette lesznek a nagy állatsimogatók, a hajdani lakóházban pedig egy Mesevár munkanevű, 2–8 éves gyerekek számára készülő bemutató, ahol a magyar népmesék eleven állathőseit vonultatják fel.

A biodóm mögött pedig megmarad a hullámvasút, és feléled a vidám parki hangulat a mesecsónakkal és az újraépített barlangvasúttal, elvarázsolt kastéllyal. Az igazi álmot azonban három év múlva a hatalmas kazettás tető alatt éljük majd át. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.