Igazából ezen dől el, hogy elkúrják-e a Ligetet

belföld
2015 december 28., 11:37
comments 295
photo_camera

Növények, ösvények, utak, rétek, játszóterek, sportpályák, lámpák, padok, utcabútorok: az Új Városliget lényegét tervezheti meg az, aki megnyeri a most közzétett nyílt tájépítészeti pályázatot.

Azért is kulcskérdés is ez most, mert a Liget be/át/teleépítésének ellenzői a legkevésbé talán azt hiszik el Baán Lászlónak, a projekt irányítójának, hogy a beépítés után a Liget zöldfelülete - a két új múzeumépület ellenére - nemhogy nem csökken, hanem 5 százalékkal nő majd. A gúnykacajjal fogadott állítás alapja Baán szerint az, hogy a parkot sűrűn átszövi a feleslegesen széles, óriási felületet aszfalttal burkoló úthálózat, így ennek jelentős csökkentésével összességében is több lehet majd a zöld.

A szkeptikusok egy része már ezt is számbűvészkedésnek tartja, más részük pedig azon aggódik, hogy a kivágandó ősfák helyett ezekre a területekre béna kis cserjék kerülhetnek , hogy kijöjjön a zöld matek. Ez a mostani pályázat, vagyis a győztes pályamunka lesz az, ami vagy megcáfolja a savanyújóskákat vagy végképp őket igazolja.

A Liget átszabása nyilván egészen kivételes lehetőség, aminek talán ez a pályázat a legizgalmasabb része. Az, hogy milyen lesz egy könyvvel elüldögélni, fűben lajhárkodni, smárolni vagy gyereket pásztorolni a parkban, inkább fog ezen múlni, mint a japán sztárépítészek két - egyébként izgalmasnak ígérkező - múzeumépületén.

De majdnem ennyire jelentős az a másik pályázat is, amit ezzel egyidőben hirdetett meg a Városliget Zrt. Ez a leendő Új Néprajzi Múzeum épületének meghívásos, nemzetközi pályázata, amire jó pár irodát a krém legkrémjéből hívtak meg. 15 építésziroda kapott felkérést, ezek:

Herzog & de Meuron, MVRDV, BIG – Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, Napur Architect valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

A Herzog & de Meuron az a csodás svájci duó, akik a pekingi fecskefészekstadiont, a Bayern Müchen szappan alakú arénáját és a barcelonai új természettudományi múzeumot tervezték, egy rakás más remek épület mellett. Az utóbbi időben ugyan ők lettek a világ legmenőbb stadiontervezői - ez itt a legfrissebb tervük, a Chelsea leendő pályája:

photo_camera

de közel sem sportszakos duóról van szó.

A BIG pedig sok más mellett a Google leendő kaliforniai központi gigakampuszának a tervezője.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.