A tökéletes vihartól tart a Világbank 2016-ban

2016 január 6., szerda 21:26
140

Nehéz év lehet az idei a világgazdaságnak, legalábbis erre figyelmeztet a Világbank most megjelent jelentése. 

Leginkább attól tartanak, hogy a BRICS-államok, azaz a legnagyobb fejlődő gazdaságok mind ugyanolyan válságtüneteket mutatnak. Brazília, Oroszország, Kína, India és Dél-Afrika is gyengélkedik, közös kidőlésük pedig a globális növekedés esélyeit is megtépázhatja. 

A világ legszegényebb országainak hitelező, washingtoni székhelyű szervezet már ötödik éve becsülte túl az éves várható növekedés mértékét a világban. Most 2,9 százalékos növekedésben bíznak idén, de ennek feltétele, hogy a fejlett országok jól teljesítsenek. 

Ugyanakkor komoly kockázati tényezők vannak, főleg a fejlődő gazdaságokban. 2016-ban recessziót várnak Brazíliába és Oroszországba is, Kínában pedig a helyi viszonyokhoz képest visszafogott, 6,7 százalékos növekedést. A Világbank szerint a válság utáni legalacsonyabb növekedést produkálhatták tavaly a fejlődő országok, 4,2 százalékkal, és minden jel szerint az idei is nehéz év lehet. 

Nem lehet kizárni egy tökéletes vihar lehetőségét sem, azaz egy olyan állapotot, amikor a BRICS-államok gazdaságának egyszerre zajló lelassulása egybeesne globális tőkepiaci zavarokkal. Ez akár 0,5 százalékkal visszavethetné a fejlődő országok gazdaságának növekedését és 0,4 százalékkal a globális piacokét is. 

Közben pedig a világ szegényeinek több mint negyven százaléka él azokban a fejlődő országokban, melyekben a növekedés már 2015-ben is érezhető mértékben lassult. 

Ugyanakkor a Világbank gazdaságélénkülést vár a Közel-Keleten és az észak-afrikai régióban, ahol az Irán elleni szankciók felfüggesztése mozgathatja meg a piacokat. Míg 2015-ben ez a térség 2,5 százalékos növekedésre volt képes, a mostani előrejelzés 5,1 százalékról szól. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt