Az energiahatékonyság miatt lesz drágább a CSOK-ból épített ház

lakás
2016 január 06., 15:59

Ahogy egyre pontosabban körvonalazódik a CSOK feltételrendszere, úgy jelennek meg újabb és újabb kérdéskörök a témával kapcsolatban.

Azt nagyjából tudjuk kik és hogyan juthatnak hozzá a lakástámogatáshoz, de szinte nem telik el nap, hogy egy újabb csavarral ne bonyolódna tovább a történet.

Jelenleg az energetikahatékonyság van terítéken, ami komoly szerepet fog játszani a Magyar Energetikai Intézet közleménye szerint.

"Az épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os TNM rendelet (6. § (2) d)) kimondja, hogy ha egy épület „központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg”, akkor azoknál azokat az energiahatékonysági követelményeket kell érvényesíteni, amelyeket egyébként csak 2018-tól kellene alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy a szigorítás következményeként többek között a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál mintegy 40%-kal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Minden beruházás az eddigieknél jóval nagyobb energia-megtakarítást eredményez majd köszönhetően a költségoptimalizált szintre vonatkozó épületenergetikai előírásoknak."

A MEHI munkatársa úgy véli, az új szabályozás rendkívül pozitív hatással lesz az ingatlanpiacra. Szalai Gabriella szerint a rezsiszámlák a következő években a felére csökkenhetnek, majd a követelmények további - 2021-ig történő - szigorodásával akár a passzívház (a közel nulla energiaszintű) kategória is elérhetővé válhat.

Kétségtelen a haszna az ilyen jellegű kötelezettségnek, ugyanakkor az egyszerűsített építési engedélyezés folyamata miatt könnyen rejtett aknává válhat azok számára, akik nem tájékozódnak elég alaposan, és az építkezés költségei is növekednek.

Nagy lehetőség, de egyben jelentős változások előtt is állunk, szükség van a minél szélesebb körű tájékoztatásra. Nemcsak az építészek, a mérnöktársadalom számára elengedhetetlen, hogy a CSOK-os lakások tervezésénél, építésénél tisztában legyenek az új szabályok érvényességével, de maguk az építtetők számára is elemi kérdés, hogy most épülő házuk, lakásuk ne váljon pár éven belül energetikailag elavulttá, és emiatt veszítsen értékéből.

Fontos az is, hogy a CSOK odaítélésénél és az elkészült épületek esetén a hatóságok ellenőrizzék, hogy valóban teljesülnek-e a jogszabályok által előírt követelmények, hiszen az energia-megtakarítás, a hatékonyság emelése közös érdekünk.” - mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

(MTI/MEHI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.