Így lehet magyar feliratot rakni a Netflixre

2016 január 7., csütörtök 18:51
469

Tegnap délután óta már Magyarországon is elérhető a Netflix. Ez kb. egy online tévé szolgáltatás, amivel egy csomó filmet meg sorozatot lehet nézni legálisan az interneten, nem kell hozzá se tévékészülék, se kábelelőfizetés, csak internet és egy monitor.

Három előfizetési csomag van havi 8 és 12 euró (2500-3700 forint) között. A különbség a filmek felbontásában van (a 9,99-es csomag már HD), és abban, hogy egyszerre hány különböző műsort lehet nézni. 7,99-ért egyet, 9,99-ért egyszerre kettőt, 11,99-ért egyszerre négyet.

A belépéskor több profilt is létre lehet hozni, lehet egy a gyereknek, egy a férjnek / feleségnek, stb. Ahogy egyre többet nézi az ember, a Netflix úgy ajánlgat egyre pontosabban új cuccokat annak alapján, hogy korábban mit néztél.

Itthon két probléma látszik az induláskor a szolgáltatással, az egyik a választék, a másik, hogy nincs magyar nyelvű tartalom.

Írtunk a Netflixnek, hogy mikorra terveznek magyar feliratokat, vagy szinkront, de elég semmitmondó választ kaptunk arról, hogy figyelik az előfizetői szokásokat, és majd azok alapján lépnek, ha kell. Szóval a közeljövőben nem várható ilyesmi.

Aki nem tud angolul, azt ez teljes joggal tartja vissza az előfizetéstől. Viszont feliratokat kb. egy perc alatt lehet szerezni.

A Chrome és a Firefox böngészőkhöz le lehet tölteni egy Super Netflix nevű kiegészítőt. Ha ez megvan, akkor onnantól kezdve simán lehet DFPX típusú feliratokat rakni a filmekhez. Ezen az oldalon lehet az elterjedt SRT kiterjesztésű felirat fájlokat átlakaítani DFPX-re. Szóval a Hosszúpuskáról vagy a Feliratok.info-ról letöltött fájlokat lehet használni.

Persze ez így kényelmetlenebb, mintha a Netflix maga ajánlana magyar nyelvű feliratot vagy szinkront, de amíg az nem lesz, ez egy egyszerű, működő megoldás.

A másik probléma, hogy a választék azért lényegesen szűkebb, mint az Egyesült Államokban, meglepő, hogy például olyan igazi nagy dobások, mint például House of Cards hiányoznak a magyar választékból.

Erre is rákérdeztünk, és ezzel kapcsolatban sem mondtak sok konkrétumot, csak azt, hogy évente 5 milliárd dollárt költenek műsorokra, és hogy igyekeznek minél többet, minél több helyen elérhetővé tenni.

Itt nyilván jogdíj szempontok vannak, tehát más mennyiségű pénzbe kerül megvenni egy film jogait mondjuk csak az Egyesült Államokra, és drágább, ha a világ 130 országában akarják egyszerre elérhetővé tenni. Mivel a magyar piac elve kicsi, ezért simán lehet, hogy itt később is elmaradások lesznek.

Üzleti szempontból is lehet logika abban, hogy az induláskor elérhetővé teszenk egy csomó mindent, de nem az összes filmet és sorozatot, amihez egyébként megvannak a jogaik, és így majd havonta, kéthavonta lehet látványosan bővülni, bejelenteni az "új" dolgokat.

Azt írták a kérésünkre, hogy 2016-ban 30 exkluzív netflixes sorozat és 10 film jön, bár ez a globális szám, nem világos, hogy ebből mennyi jut Magyarországra.

Azért így is van mit nézni.

A tavalyi exkluzív dobásaik közül elérhető a Jessica Jones, a Daredevil, a Narcos, a Beast of no Nation. Megy az Orange is the New Black, a Making a Murderer, a Chef's Table, dokumentfilmben kifejezetten jók. Van rengeteg régebbi mozifilm Gone Baby Gone-tól Mátrixokig, csomó stand-up.

Nyilván ezeket mind le lehet szedni torerntről is ingyen, sőt az nCore-on meg ilyen helyeken rögtön fent van minden új, itt meg nincs. Nem hiszem, hogy bárki, aki eddig nagyon aktívan torrentezett, az most teljesen abba fogja hagyni a Netfix miatt. Viszont ez teljesen legális.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt