Államkincstár: Meg kell szokni, hogy a közalkalmazottak később kapják a fizetésüket, mint eddig

gazdaság
2016 január 09., 14:19
comments 464

A Magyar Államkincstár haladéktalanul és egyesével kivizsgálja az állami szférában dolgozók esetleges, bérekkel kapcsolatos panaszait - mondta Dancsó József, az államkincstár elnöke szombaton az állami hírügynökségnek.

Az Index azt írta, úgy tudják, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig sok olyan közalkalmazott van, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna.

Az államkincstárnál – ahol közel 900 ezer állami szférában dolgozó munkavállaló bérszámfejtését végzik – decemberben 99 ilyen esetről tudtak, januárban eddig 4 problémás kifizetésről szereztek tudomást.

Dancsó szerint amikor tavaly év végén átálltak az egy új, az úgynevezett Központosított Illetményszámfejtési Rendszerre (KIRA), akkor az egyik legnagyobb nehézséget egyfajta szokásjog jelentette, amely szerint a munkavállalók adott hónap első vagy második napján megkapták az illetményüket, miközben a törvény azt írja elő, hogy ötödikéig, illetve tizedikéig kell megkapniuk a járandóságaikat.

"Ez sokak számára újdonság volt, amit meg kell szokni, át kell állni"

- mondta.

Egyébként Dancsó szerint az új rendszer akár kétmilliárdos megtakarítást is eredményezhet, mivel a KIRA-ban nem kell megelőlegezni a fizetést, hanem még adott hónapban megtörténik a számfejtés – ahogy a piaci munkahelyeknél. Az államkincstár vezetője azt is elmondta, hogy valójában kevesebb a hiba az új rendszernél. Tavaly júliusban még 6500 informatikai tévesztés fordult elő, addig a KIRA elindulása után, decemberben már csak 2190, és idén januárban várhatóan tovább csökken ez a szám.

(MTI, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.