Mi történne, ha Orbán összeveszne a legjobb haverjaival?

POLITIKA
2016 január 11., 13:36
comments 214
photo_camera

El tudta volna bárki képzelni két évvel ezelőtt, hogy Orbán Viktor valaha összevész a kedvenc oligarchájával? Nyilván nem.

El tudod most képzelni, hogy Orbán csúnyán szakítson Mészáros Lőrinccel? Vagy Garancsi Istvánnal? Vagy a vejével, Tiborcz Istvánnal? Vagy Spéder "Posta-takarék" Zoltánnal? Valószínűleg nem.

Pedig, ha jobban belegondolsz, pont akkora az esély ezekre az elképzelhetetlen összeveszésekre, mint a legendás geci-gate-re volt. Az aktuális Simicska- és hirdetőszlop-ügyi fejlemények fényében el is gondolkodtunk azon, hogy mi történne a gyakorlatban, ha Orbán összeveszne X-szel, Y-nal és Z-vel. No meg azon is, hogy milyen lenne a válaszcsapás.

Orbán vs Tiborcz István

Amikor Kövér László arról elmélkedik az N1 TV riporterének, hogy a magyar lélekhez közelebb állna, ha viaszfáklyákra cserélnék le a közvilágítást a magyar városokban, még senki sem gyanakszik semmire. Harrach Péter eszmefuttatása sem kelt különösebb figyelmet Szűz Mária és Boldog Salkaházi Sára kedvenc fényforrásáról, a wolframszálas izzólámpáról. Arra azonban már minden felcsutológus felkapja a fejét, amikor kiderül, hogy Tiborcz István frissen gründolt Első Nemzeti Autópálya Bt.-je vesztett a Puskás Ferenc Autópálya-tenderen, és mindössze a Kelenföldi Völgyhíd megépítését nyerte el az aprópénznek számító 62 milliárd forintért. Aztán, amikor a miniszterelnök a soros évértékelőjén felteszi a kérdést, hogy mit mond a dakota, amikor a döglött vején lovagol, egy ország rezzen össze. 

photo_camera

Tiborcz a konfliktust megpróbálja a színfalak mögött kezelni, de nehéz nem észrevenni, hogy amikor Orbán a Fidesz kongresszusán meg akarja puszilni a lányát, egy őrző-védő cég emberei akadályozzák meg ebben, szoros kört alkotva Ráhel körül, bár Havasi Bertalan szerint ez egy mai családban teljesen természetes. A végső bizonyosságot így akkor szerzi az ország a konfliktusról, amikor a karácsonyi Blikkben olyan fotó jelenik meg, amin Orbán családi körben egy levegőben lebegő demizsonnal beszélget, ami fölött egy kupica levitál. Azon a kishíren pedig már meg sem lepődik senki, hogy Orbán Ráhel szakmai fejlődése érdekében gyakornoknak áll az Amerikai Népszavához.

Orbán vs. Andy Vajna

Miután újévi köszöntőjében a szokatlanul vidám miniszterelnök említést tesz az "Aranybuláról" és "nagy királyunkról, II. Andyről" is, a vájtfülűeket valósággal sokkolja, amikor az Orbán Viktor személye körül röpködő Havasi Bertalan egy márciusi sajtótájékoztatón egyszerűen keresztülnéz a TV2 éppen őt kérdező riporterén, mintha az ott sem lenne. Majd, hogy jelezze, a dolog nem volt véletlen, egy "véletlen" mozdulattal keresztül is nyúl rajta. Senki sem érti, mi történhetett a színfalak mögött, bár az kétségtelenül gyanús, hogy a Nemzeti Filmalap finanszírozását 8,7 milliárd forintról 12300-ra csökkentik, Lázár János indítványára pedig - az online szerencsejátékok illegálissá tétele mellett - betiltják a kaszinókat Budapesten. Így már senkit sem lep meg, amikor az ügyészség kezdeményezésére újranyitják a Damu vs Palácsik-ügy aktáit, hogy a bíróság az újratárgyalás végén 4 éves börtönbüntetéssel sújtsa Palácsikot. Vajna bosszúból úgy forgatja le a Die Hard 12. részét, hogy a budapesti jeleneteket Bukarestben veszik fel, a magyart játszó statiszták mind egy-egy félcsecsemőből falatoznak, a főgonoszt pedig Viktornak hívják, aki hű segédjével, a rühes Lawrence Butcherrel együtt egy romos stadion csatornarendszerében húzza meg magát.

Orbán vs Garancsi István

A Magyar Idők előbb azt jelenti, hogy mégis megépítik a nagymarosi gátat, aztán a Pesti Srácok robbantja a bombát: tényleg lesz gát, de nem a Dunakanyarban, hanem - egy korábban ismeretlen Századvég-tanulmány végkövetkeztéseit elfogadva - a Lágymányosi híd vonalában. Azt, hogy a trafóházak és az azbesztégető közvetlenül a Kopaszi gát mellett, a Garancsi-lakópark kerítése mellett fognak elhelyezkedni, a Faktor írja meg.

photo_camera

A költségvetés feszült helyzetére, illetve a közteherviselés igazságos kiterjesztésére hivatkozva a kormányszóvivő nem sokkal később bejelenti, hogy a kabinet fejenként 50 ezer forintos évi fix összegben megállapított bakancsadót vet ki minden természetjáróra, illetve utasítja Deutsch Tamás miniszterelnöki megbízottat, hogy az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) mintájára dolgozza ki az ETSZER-t, vagyis az Elektronikus Turistaúti Személyi Ellenőrző Rendszert. A rendszer teljes kiépülése után a szórakozásból gyaloglók kilométerenkénti, elektronikusan megállapított díjat fizetnek az állami földútrendszer használatáért. A fizetendő díj kiszámításában az a kötelezően viselendő, nyakba akasztható eszköz segít, amit a nyílt dizájnpályázat nyertese, Hajdú János vezérőrnagy tervezett és a Bakondi és Bakondiné Kft. gyárt.

Garancsi mint a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke válaszul őrző-védőkkel takartatja el a Kék Túra jelzéseit a bankancsadót befizető kormánypárti túrázók elől, hogy eltévedjenek, majd óriási médiafelhajtás keretében Budapestre hívja Staller Ilonát, aki a MET székházában tartott sajtótájékoztatóján az ánuszába illeszt egy Hajdú-Bakondi számlálót. Az ETSZER próbaüzeme előtt egy héttel Garancsi bejelenti, hogy egy korábbi opciós szerződés alapján az övé lett a szoftvert kifejlesztő Rapid Development Kft, ügyvezetőnek és vezető programozónak pedig Sas Józsefet nevezte ki.

Közvetlen ez után terjeszti be Kósa Lajos egyéni indítványát a kerékpárok kötelező forgalmi engedélyéről, vizsgadíjáról, illetve a bicikliútdíjat kiszámító EKBER bevezetéséről. Ezzel párhuzamosan módosítják a KRESZ-t: a kerékpárok engedélyezett sebességét 5 kilométer per órában maximálják lakott területen. Az MLSZ elnöke pedig az utóbbi évtizedek legfontosabb reformlépésének nevezi, hogy a vállalatokról elnevezett csapatokat kizárják a labdarúgó NB1-ből. Ez a hír csak azért nem kap megfelelő figyelmet, mert mindenki Varga Mihály bejelentését emészti, miszerint az ország a földgázt ezentúl egy eddig ismeretlen cég, a Váli Völgy Kincse Bt. közvetítésével szerzi be. Garancsi a kormányhatározat ellenére nem hajlandó leállni a gáz importálásával, a termékhez azonban a szellentés szagát borzongató élethűséggel reprodukáló dimetilén-trioxidot adagoltat.

Orbán vs Spéder Zoltán

Minden azzal indul, hogy Gulyás Gergely parlamenti alelnök váratlan felszólalásban támad rá a papíralapú levelezésre, megjegyezve, hogy a Fidesz már az 1990-es évek végén túllépett az ilyesmin. 

photo_camera

Hoppál Péter nem sokkal később a Facebookon posztol arról, hogy Kim Ir Szen, Lenin, Ceausescu és Szarvas Koppány Bendegúz egyaránt imádtak vastag, merített papírra írni, és ahhoz is ragaszkodtak, hogy ők nyalják föl a bélyeget. Czunyiné Bertalan Judit ezután jelenti be, hogy a kormányzati szféra nem küld több papírlevelet senkinek, de ha mégis, akkor a Magyar Posta helyett a Századvég Gazdaságkutató Zrt. fogja azokat kézbesíteni. Deutsch Tamás a netkonzultáció keretében az "esélyegyenlőség új dimenziójának" nevezi, hogy az Internetszolgáltatók Tanácsát a kormány kötelezte az i-vel kezdődő domainek törlésére. Matolcsy György jegybankelnöki jogkörében eljárva pedig a kétszintű bankrendszer megtisztításával indokolja az F-fel kezdődő nevű pénzintézetek engedélyének visszavonását. Spéder Zoltán válaszul előbb szlovák szerverekre költözteti az Indexet, majd egymillió papírlevelet küld ki az ismert szájt olvasóinak, válaszborítékkal, amiben kuponvisszaküldős nyereményakciót hirdet. Az akciót csak azután fújja le, hogy a Terézvárosi Parkolótársaság emberei bilincsben vezetik el BIF Zrt-s tulajdonostársát, Schmidt Máriát egy állítólagos hátralék miatt. Spéder ezután Bartus Lászlót nevezi ki az Index főszerkesztőjének, majd eltorlaszolja magát egy integrált takarékszövetkezet irodájában.

Orbán vs Mészáros Lőrinc

Arra még csak a bennfentesek emelik meg a szemöldöküket, hogy a NÉBIH ideiglenesen lezárat előbb minden hazai dögkutat, majd ideiglenesen felfüggeszti az összes dunantúli sertéstelep működését. Az már nagyobb visszhangot kelt, amikor az Energiahivatal egyetlen tollvonással az illegalitásba küldi a gázbojlereket Magyarországon. Amikor pedig kiderül, hogy a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnökének Mészáros helyett Gréczy Zsoltot nevezték ki, a közélet iránt legkevésbé érdeklődők is felkapják a fejüket.

photo_camera

 L. Simon László ekkor kezd "pártatlan és kőkemény vizsgálatot" követelni a felcsúti kisvasút mágnesvasúttá alakításának ügyében. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter új adónem bevezetését javasolja, ami az előző évi bevételüket 50 százalékosnál jobban meghaladó cégeket 98 százalékos úgynevezett "kiegyenlítési adóval" sújtaná. Mészáros ezután a legendás Zs-day-alkalmából furcsán zaklatott állapotban ad interjút a Népszavának, amiben arról beszél, hogy Orbán Viktor nyolc éve "tőle kapja a zsebpénzt" és azt üzeni a miniszterelnöknek, hogy "Viktor, elfogyott itthon a nejlonzacskó, ha érted, mire gondolok". A Századvéghez tartozó Kód közvélemény-kutató intézet meglepő eredményt publikál: Mészáros újraválasztását a felcsúti szavazók mindössze 0,4 százaléka támogatná. Mészáros ekkor Új Zélandra távozik, Orbánék pedig átköltöznek egy újpesti szoba-konyhás lakásba.

(A fenti grafikák Botos "Pixeldürer" Tamás munkái)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.