Ha ma éjjel véletlenül lebombázzák a washingtoni Capitoliumot, akkor egy utah-i szenátor lesz az USA elnöke

külföld
2016 január 12., 21:21

Orrin Hatch, a republikánus utah-i szenátor egy napig elnöknek érezheti magát. Ő pillanatnyilag az amerikai szenátus átmeneti elnöke*, így egész előkelő helyen áll az öröklési sorrendben, ha netán az Amerikai Egyesült Államok teljes politikai vezetésével egyszerre végezne valami. 

Orrin Hatch liftre vár a Capitoliumon. Drew Angerer/Getty Images/AFP
photo_camera Orrin Hatch liftre vár a Capitoliumon. Drew Angerer/Getty Images/AFP

Az alkotmány szerint az elnök halála esetén az alelnök lép előre, de ha ő is az elnökkel halna, akkor a képviselőház elnöke. Őket követi a sorban a szenátus elnöke - jelenleg átmenetileg Hatch -, majd a külügyminiszter, a pénzügyminiszter, a védelmi miniszter és így tovább.

Az öröklési sorban szereplők elég ritkán szoktak egyidőben egy helyen lenni, de ma, amikor Barack Obama elmondja szokásos évértékelő beszédét, mind ott lesznek az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumon. Illetve nem mind:

a hidegháború óta, amikor az amerikaiak tartottak tőle, hogy egy váratlan csapással a szovjetek a teljes amerikai vezetést megsemmisíthetik, minden évben kijelölnek egy túlélőt.

A kijelölt túlélő nem nézheti a helyszínről az elnök beszédét, biztonságos távolba viszik. És arra az időre, amíg ő a kijelölt túlélő, úgy is bánnak vele, mint az elnökkel szokás. Az elnöki testőrség védi, és vele van egy ügynök is, aki magánál hordja az atomtáskát - mert azért ha egy hirtelen csapással kivégzik a teljes amerikai politikai vezetést, arra jó eséllyel szüksége is lehet.

Azt, hogy mostanában mennyire nem tartanak ettől a katasztrofális végkifejlettől, jelzi az is, hogy az elmúlt tíz évben Hatch a normális öröklési rendben legelőrébb álló kijelölt túlélő. Tavaly az öröklési rendben 13. közlekedésügyi miniszter volt a kijelölt túlélő.

Hatch amúgy a maga 81 évével az Egyesült Államok történetének legidősebb elnökévé is válna, négy évvel idősebb, mint Ronald Reagen volt 1981-ben, beiktatásakor. És ő lenne az első mormon elnök is - erre Mitt Romney-nak lett volna még esélye, ha nem veszíti el a 2012-es választást. (Via The Guardian)

*Eredetiben President Pro Tempore, ami szó szerint átmeneti elnököt jelent, a gyakorlatban viszont ennél összetettebb a dolog: az amerikai alkotmány szerint a szenátus elnöke a mindenkori alelnök, az alelnök viszont jellemzően csak akkor jut szerephez a szenátus életében, ha szavazategyenlőség alakul ki. Minden más esetben az átmeneti elnök - aki a szokásjog szerint a többségi frakció legrégebb óta szolgáló szenátora - látja el a házelnöki feladatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.