Visszatérhet az izzólámpa, mint a LED-nél is takarékosabb fényforrás

2016 január 13., 12:33

Az izzólámpa nagyon hatékonytalanul alakítja át az elektromos energiát fénnyé, 95-97 százalékban inkább csak fűt vele. Van viszont pár előnye a sokkal hatékonyabb LED-ekkel és kompakt fénycsövekkel szemben. Egyszerűbb és olcsóbb gyártani, nem kerül mérgező higanygőz belőle a levegőbe, ha eltörik, és újrahasznosítani is sokkal egyszerűbb, mint a komplex elektronikát tartalmazó modern fényforrásokat. Ja, és kellemesebb fényt ad.

A hagyományos izzókat pazarlásuk miatt szép lassan betiltják a fejlett világban, az EU-ban 2013 óta már a 40 wattos normál izzót sem szabad forgalmazni. De talán mégsem szorul vissza a múzeumokba és a hangulatlámpákba Edison találmánya. Az MIT és a Purdue Egyetem kutatói új elmélet alapján készítettek nagyon hatékony izzószálas lámpát.

Úgy gondolták, hogy a felizzított fémszálról vagy fémlapról származó veszteséghő egy részét be lehet fogni és megfelelő anyagból készült felületen látható fénnyé lehet alakítani. Az "újrahasznosító rétegek" a látható fényt átengedik, az infravörös tartományban veszteséghőként keletkező sugárzást viszont nem, ezt visszaverik, és "pattogtatják" a lámpatesten belül, hogy minél nagyobb része alakulhasson látható fénnyé. A kutatók szerint egy ilyen eszköz fényhatásfoka akár a 40%-ot is elérheti, ami többszöröse a ma elterjedt LED-lámpákénak és nagyjából megegyezik a LED-technológia elméleti csúcsértékével. (Egy hagyományos izzólámpa fényhatásfoka 2-3%, egy gyártásban lévő átlagos kompakt fénycsőé vagy LED-lámpáé 10-15%).

photo_camera A kísérleti csudatakarékos izzólámpája (fotó:MIT)

Ez az úgynevezett proof-of-concept, vagyis az elméletet igazoló próbatermék a kutatók állítása szerint mérhetően 6,6%-os fényhatásfokot tud, vagyis számos sorozatgyártású LED-del vagy CFL-lel (kompakt fénycsővel) felveszi a versenyt. Az izzószál körüli úgynevezett fotonikus kristályokból készült vékony rétegek ideális sorrendbe rakásával és az optimális rétegvastagságok megtalálásával a hatásfok tovább javítható.

A kutatók szerint munkájuk nem csak a világítás-technológiában hoz izgalmas eredményeket. A hőt fénnyé, a fényt elektromos árammá alakító anyagok kombinált alkalmazása, az energia átalakulásának jobb megértése és szabályozása a megreformált izzólámpán túl számos egyéb jópofa és hasznos eszközt eredményezhet a jövőben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.