Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban telepítenek le két egykori guantánamói foglyot

Ezt jelentette be csütörtökön a Pentagon.

Ezzel a táborban fogva tartottak száma 91-re csökkent. 2002 óta összesen 780 embert tartottak fogva a táborban.

A Bosznia-Hercegovinának átadott 58 éves Tárik Mahmúd Ahmed asz-Szavah egyiptomi-bosnyák kettős állampolgár, és a washingtoni tájékoztatás szerint értékes információkkal szolgált az amerikai kormányzatnak. Eredetileg azzal vádolták, hogy az Al-Kaida robbanószer-szakértője, de ejtették ellene a vádakat. Tavaly februárban egy bizottság a szabadon bocsátására tett javaslatot.

A másik korábbi fogva tartott, a 41 éves jemeni Abd al-Azíz Abduh Abdalláh Ali asz-Szuveidi az Al-Kaida harcosa volt, és Afganisztánban harcolt Oszama bin Láden fegyvereseinek soraiban a NATO-csapatok ellen. Ügyvédje szerint ideálisan beilleszkedik majd Montenegróban. Az illetékes bizottság azt javasolta, hogy küldjék haza Jemenbe, de az ott jelenleg dúló háború miatt ez nem lehetséges.

Az Egyesült Államok Szarajevónak és Podgoricának is köszönetét fejezte ki "emberséges gesztusukért", és azért, hogy támogatják Washington erőfeszítéseit a tábor bezárására.

A New York Times arról számolt be, hogy egy harmadik férfi, a szintén jemeni Mohammed Ali Abdullah Bvazír szerdán szintén elhagyta volna a tábort, de ügyvédje arról tájékoztatta a lapot, hogy a korábban a fogva tartása körülményei ellen éhségsztrájkkal tiltakozó férfi nem akart olyan országba távozni, ahol semmilyen hozzátartozója nincs.

A táborban maradó 91 fogoly közül Washington mintegy hatvanat nem fog elengedni. Vagy mert túl veszélyesnek tartják, vagy mert elítélték őket, vagy ítéletre várnak. Őket amerikai területen található börtönökbe szállíthatják át a Kuba szigetén található táborból, de ennek időpontja egyelőre nem ismert. (MTI)