Már több a nő és a gyerek a menekültek között, mint a férfi

AFP / DIMITAR DILKOFF

Idén többségbe kerültek a nők és a gyermekek a menekültek között. Miközben az európai politikusok erre fogékony része éppen aggódni kezdett azon, hogy a menekültek többsége férfi, a helyzet megváltozott. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb összesítése szerint idén már javarészt nők és gyerekek érkeznek Törökországból a tengeren át:

az idén regisztráltaknak már csak 45 százaléka felnőtt férfi, a maradék nő és gyerek.

A nők részaránya tavaly júliushoz képest csaknem megduplázódott, 11-ről 21 százalékra nőtt, a menekülők 34 százaléka gyerek.

Tavaly júniusban még 73 százalék volt a felnőtt férfiak részaránya a menekültek körében.

A folyamat amúgy teljesen logikus: a tavaly nyáron érkezett, időközben valamelyik európai országban megtelepedett férfiak most próbálják maguk után hozni a nyáron hátrahagyott családtagjaikat. Az UNHCR szerint azért is növekedhetett a nők és a gyerekek részaránya, mert az európai országok őket jobb eséllyel fogadják be.

Akárhogy is, ha a trendek így alakulnak, ez kiegyensúlyozottabb nemi arányokat eredményezhet az új európai migránsközösségekben.

A változás ugyanakkor komoly kihívások elé is állítja az európai menekültügyet: megfelelő létesítmények hiányában a most érkező nők és gyerekek ki vannak szolgáltatva a szexuális támadásoknak a táborokban, ahol nem mindig megoldott a menekültek nemek szerinti elkülönítése. Az UNHCR már bírálta is az EU-s országokat amiatt, hogy nem biztosítanak megfelelő védelmet és körülményeket az útjuk során zaklatás áldozatául esett nőknek. (Via Financial Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.