Megújuló energia hőben tárolva: izgi kísérlet indul Európában

megújuló energia
2016 január 21., 07:01

A napból, szélből származó elektromos energia tárolásának új módját próbálja ki most Európa. 1250 háztartásban megkísérlik eltárolt hő formájában kvázi bespájzolni a déli verőfényben és tomboló vihar idején megtermelt energiát.

A tucatnyi, megújulókkal foglalkozó szervezet alkotta RealValue konzorcium projektjében ír, német és lett lakásokat szerelnek fel távolról, központilag szabályozható fűtési rendszerrel, melyben nagy mennyiségű energia tárolható és az elektromos hálózat igényei szerint vezérelhető ki rá a rendszerben épp felesleges áram. A projektben résztvevő háztartások kapnak ajándékba egy-egy Quantum hőtárolós fűtőrendszert, ami így néz ki:

link Forrás

valamint havi 10 dollár értékű hozzájárulást a villanyszámlájukhoz. Cserébe lemondanak arról, hogy maguk tekergethessék otthon a termosztátot. Azt mostantól kezdve az Intel által fejlesztett szoftver fogja tekergetni, a meteorológiai előrejelzéseknek és a kiszolgáló elektromos hálózat igényeinek megfelelően, persze lehetőleg úgy, hogy a háziak is komfortosan érezzék magukat.

A projekt szervezői azt várják, hogy az érintett háztartások 26-27% energiamegtakarítást realizálnak majd, miközben a hálózati csúcsterhelések csökkennek, az energiaszabályozás finomabban működik majd.

A RealValue szerint a hőtárolós elektromos fűtési rendszerekkel az európai elektromos hálózat különösebb megbolygatása nélkül, pusztán a korszerűtlen bojlerek, hőtárolók lecserélésével azonnal üzembe lehetne helyezni mintegy 55 GW-nyi csúcskapacitást, a még korszerűtlenebb direkt hősugárzók lecserélésével pedig további 93 GW elnyeletésére képes hálózat jöhetne létre. Ennél persze sokkal nagyobb távlatok vannak a központi vezérlésű elektromos fűtésben: jelenleg Németországban csupán a háztartások 8%-át fűtik villannyal. (A nukleáris energiát nagyon favorizáló Franciaországban ellenben a lakások 72%-ában villanyfűtés van.)

Ha a projekt sikeres lesz, komoly lökést kaphat a megújuló energia-termelési kapacitások bővítése és a földgáztól való függetlenedés folyamata Európában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.