Szaúd-Arábia vallási vezetője szerint az iszlám tiltja a sakkozást

külföld
2016 január 21., 16:54
comments 105

Szaúd-Arábia főmuftija egy televíziós műsorban válaszolt kérdésekre az iszlámmal kapcsolatban. Bárki kérdezhetett, aki úgy érezte, mindennapjai ügyes-bajos dolgaiban vallási iránymutatásra van szüksége, Sheikh Abdulaziz al-Sheikh pedig készséggel válaszolt. A főmufti kapott egy kérdést a sakkról is, amire azt mondta, hogy játék tiltott az iszlámban, mert időpazarlás és szerencsejátékra ösztönöz. 

Nem ő az első muszlim vallási vezető, aki így rendelkezett, az iráni síiták feje, Ali al-Sistani korábban szintén arról beszélt, hogy tiltott a sakk. Igaz, erről Iránon belül is zajlottak hitviták: az 1979-es forradalom után betiltották a köztéri sakkozást az országban, viszont 1988-ban Ruholláh Homeini feloldotta a tilalmat, mindaddig, amíg fogadás nem kapcsolódik a játékhoz. Iránban mostanra van sakkszövetség, játékosok és nemzetközi versenyeken is indulnak. 

A sakk megítélése az iszlámkutatók között sem egyértelmű, de a legtöbben más kategóriaként kezelik a perzsa eredetű játékot, mint az egyéb táblajátékokat. Ha Szaúd-Arábiában most tényleg betiltják a játékot, az hatalmas tragédia lenne a Guardian-nak megszólaló sakkmesterek szerint is.

Szaúd-Arábiában nemritkák a hasonló, furcsa betiltások, a kétezres években tiltva volt a Pokémon minden formája is.

A legvalószínűbb, hogy Al-Sheikh tiltásának valószínűleg nem fognak erővel érvényt szerezni, azaz nem fognak lecsapni a sakkozókra, hanem a tiltás olyasmi lesz, mint mondjuk a zene, amit a vallási vezetők nem kedvelnek ugyan, de a mindennapokban a megtűrt kategóriába tartozhat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.