Tádzsikisztánban tavaly 13000 férfi szakállát borotválták le a rendőrök

A közép-ázsiai országban az iszlamista radikalizáció elleni fellépésként csaptak le a szőrös férfiakra. Ezzel még nem ért véget a dolog, mellette tavaly bezártak 160 üzletet, ahol tradicionális iszlám ruhadarabokat árultak és több mint 1700 nőt "győztek meg" arról, hogy ne hordjanak többet hidzsábot. 

Az intézkedésekre az afgán határ mellett fekvő Khatlon tartományban hajtották végre 2015-ben. A régió rendőrfőnöke szerint összesen 12818 férfi esetében intézkedtek és tettek rendet a túl hosszú és nem rendben tartott szakállak miatt. 

A posztszovjet országban Emomali Rahmon vezetésével amolyan világi diktatúra működik, ami élésen szembeáll a politikai iszlám minden formájában. Ami történelmileg érthető is, 1992 és 1997 között véres polgárháború zajlott Rahmon és iszlamista ellenfelei között, melyben 50, egyes becslések szerint pedig akár százezer ember is meghalhatott.  

Miközben az ország lakosságának több mint kilencven százaléka muszlim, rendszeresen komoly intézkedésekkel csapnak le az iszlamizációra. Közben viszont Afganisztánból érkező áramlatoknak hála folyamatosan nő a vallásos lakosság aránya. 

Az elnök (Alexei Druzhinin/RIA Novosti)

A rezsim korábban kitiltotta már a 18 éven aluliakat a mecsetekből és nem ez az első alkalom, hogy lecsaptak a szakállas férfiakra. 2005 óta érvényben van egy törvény is, ami tiltja, hogy közterületen a nők eltakarják arcukat, igaz, ezt állítólag nem nagyon tartatják be. 

Rahmon korábban egy tévéinterjúban a hidzsáb viselését a prostitúcióval kötötte össze. Az országban egyetlen elismert iszlamista párt létezett, de a legfelső bíróság tavaly szeptemberben azt is betiltotta. Az elnöknek viszont a parlament épp tavaly decemberben szavazott meg élete végéig tartó immunitást bármiféle számonkérés alól, egyben pedig az ország békéjének és egységének alapítójaként ismerték el. 

A valóságban persze máshogy fest a kép, a mintegy hétmillió lakosú országból becslések szerint több százan csatlakozhattak a Szíriában és Irakban harcoló dzsihadistákhoz. És kevéssé valószínű, hogy az iszlamista radikalizáció ellen a leghatékonyabb eszköz épp az erőszakos szakállborotváláson át vezetne. (Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.