Nem fog minden hívásra odaérni a mentő 15 percen belül

Egészségügy
2016 január 23., 06:43
comments 119

A Magyar Időknek és a Népszabadságnak is interjút adott az Országos Mentőszolgálat új igazgatója, Máté Gábor.

Mindkét beszélgetés üzenete az volt, hogy a magyarok felejtsék el azt, hogy ha kihívják a mentőket, akkor negyedórán belül jön is a segítség. Erre sem elég autó, sem elég orvos nincs.

"Csak a tavalyi évben több mint egymillió feladatot láttunk el. Ha valakinek otthon maga alá fordult a bokája, ahhoz miért kéne 15 percen belül mentőt küldeni? Elég, ha felpolcolja, borogatja, és megyünk, amint tudunk"

- mondta a főigazgató.

"Az egyik legnagyobb vizsgája lehet a szervezetnek, hogy sikerül-e megértetni a lakossággal ezt a paradigmaváltást"

- jelezte Máté, hogy ő sem számít azért könnyű menetre. 

Ennek jegyében már új szempontok lesznek a mentőt hívók kikérdezésénél is. A mentésirányítónak például lesz lehetősége azt mondani: köszönjük szépen a hívást, de önhöz nem küldünk mentőt, mert nincs értelme. 

A főigazgató szerint "ha a nagymama leesett az ágyból és vissza kell rakni, akkor azt is meg kell csinálni valakinek, de korántsem biztos, hogy a mentőszolgálatnak. Lehet, hogy a falugondnoknak, vagy a szociális segítőnek a dolga". 

Úgy látja, hogy most nagyon sok olyan feladat van, ami nem igényelne mentőellátást, és az emberek mégis a mentőt hívják. Ennek szerinte két üzenete van: egyrészt az, hogy az állampolgárok egészségügyi ismeretei nem túl alaposak, másrészt, hogy a bizalmuk töretlen a mentőszolgálat iránt. "Ez utóbbinak nagyon örülünk, és hogy meg is őrizhessük ezt a bizalmat, oda kell érnünk minden kritikus állapotú beteghez 15 percen belül. Ha meg tudunk állapodni, hogy ne ragaszkodjunk minden esetben a 15 perchez, azzal emberéletek nyerhetők" - mondta Máté.

Még néhány érdekesség: a mentőjárművek folyamatos cseréje éves szinten mintegy kétmilliárd forintba kerülne, de erre a töredéke sem jut.

Ennyit keresnek a mentősök

  • mentésirányítók 147 ezer
  • mentőorvosok 286 ezer
  • mentőtisztek 181 ezer
  • mentőápolók 139 ezer
  • gépkocsivezetők 127 ezer forintot 

vittek tavaly haza havonta, nettóban.

Az új főigazgató Kresz Gézának, a mentőszolgálat alapítójának ükunokája.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.