Izrael továbbra is őrizetben tartja a 63 napja éhségsztrájkoló palesztin újságírót

Az izraeli legfelsőbb bíróság arról döntött, hogy az egészségi állapotának drasztikus romlása ellenére továbbra is őrizetben tart egy 63 napja éhségsztrájkoló palesztin újságírót, Mohammed al-Kuikot.

A bírói testület közölte, hogy naponta megvizsgálják a férfi állapotát, hogy adott esetben szabadon bocsáttassák az újságírót.

Al-Kuik ügyvédje azt mondta, a bíróság arról határozott, hogy amíg a férfi tudatánál van, és ellenzi az orvosi kezelést vagy a mesterséges táplálást, addig a hatóságok nem tesznek semmit.

A 33 éves al-Kuikot, a szaúdi al-Majd televíziós csatorna riporterét 2015. november 21-én fogták el a ciszjordániai otthonában. Az izraeli hatóságok december közepén adminisztratív őrizetbe helyezték, ami lehetővé teszi, hogy bírósági ítélet nélkül 6 hónapig fogva tartsák, és a fogva tartás idejét akárhányszor meghosszabbítsák.

A férfi november 25-én kezdett éhségsztrájkba az elfogása és a vele szemben alkalmazott rossz bánásmód miatt.

Az ügyvédje szerint az újságíró, akit december 30-án az észak-izraeli Afúla kórházba vittek, bármelyik pillanatban meghalhat. „Az orvosok szerint életveszélyes állapotban van, és már nem tud beszélni” – mondta.

Az Európai Unió jeruzsálemi és rámalláhi képviseletei a közleményükben „rendkívül aggasztónak” találták al-Kuik állapotát.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat azzal vádolja a férfit, hogy a Hamász radikális iszlamista szervezet tagja, amit Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tart nyilván.

Egy palesztin civil szervezet adatai szerint az izraeli hatóságok több mint 680 palesztint tartanak adminisztratív őrizetben. Az utóbbi időben a mindennapossá vált palesztin késes támadások, és más erőszakcselekmények miatt jelentősen megnőtt az elfogottak száma. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.