Nagy győzelmet arattak félnomád rokonaink, a számik az elnyomó svéd kormány ellen!

2016 február 3., szerda 18:33
96

Ha valami nem jut eszébe az embernek Svédországról, akkor az az, hogy

egy utolsó, mocskos kolonialista ország lenne, ami szarik a benszülöttek jogaira.

Pedig az elmúlt 23 évben pont ez történt:

a svéd parlament 1993-ban megvonta a számiktól a területeik feletti önrendelkezés jogát.

A számik - akiket Magyarországon lappokként szoktunk emlegetni, de ne tegyük, mert ezt ők megalázó gúnynévnek tartják - a legészakibb finnugor nép. Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország sarkköri területein élnek egy nagyjából svédországnyi területen, de mindössze százezren.

1993 óta ezeken a területeken nem gyakorolhatják ellenőrzési jogukat a halászat és a vadászat fölött, amit nemcsak szuverenitásuk megsértésének, hanem identitásuk elleni támadásnak éreztek. Ebben az érzésükben csak erősítette őket, hogy a hosszos jogi huzavona - többször apelláltak az európai emberi jogi bíróságnál és az Európai Bizottságnál is - tavaly végre bíróság elé került ügyükben a svéd államot képviselő ügyvédek eleve abból indultak ki, hogy

"Svédországnak semmilyen nemzetközi kötelezetsége nincs a számik különleges jogainak elismerésére, akár bennszülöttek, akár nem".

Ez utóbbi kitétel borította ki igazán a számikat, akik

igenis bennszülöttek, sőt, egyedüli bennszülöttek egész Skandináviában, már vagy ötezer éve ezen a vidéken élnek. 

Sofia Jannok számi aktivista és énekesnő. Fotó: Benoit Derrier / Flickr / Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Sofia Janok, a híres számi énekes erre mondta, hogy "az állam ki akar törölni minket a történelemből".

A bíróság ítéletét, amely most a kis számi falu, Girjas környékén biztosított kizárólagos halászati és vadászati jogot a számiknak, a számi vezetők szimbolikus győzelemként értékelik. "Reméljük, hogy ez az ítélet segít majd a számikérdés alakításában, ez is volt a célunk" - mondta Asa Larsson Blind, a Számi Tanács, a négy országban élő számikat képviselő szervezet alelnöke.

A svéd vadászok viszont máris háborognak. "Most majd az jön, hogy megtiltják a motorosszánozást meg a szarvasvadászatot" - puffogott egy helyi svéd valász, Robert Björk. A Svéd vadásztársaság helyi elnöke, Birgitta Isaksson szerint is nagyon aggasztó az ítélet, ezért reméli, hogy a kormány megfellebbezi. (Via The Guardian. A címlapkép a számi zászló.) 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt