Kazah tanulmány-ügy: fantasztikusan reagált a tanulmányok felelőse

2016 február 9., kedd 11:12
189

Ha kissé eldugottan is, de nyilatkozatot tett közzé a mutyinak hitt, de valójában a kortárs művészetet gazdagító, 34,5 milliós kazah disznós tanulmányok ügyében a Földművelésügyi Minisztérium.

Részlet a tanulmányokból.

A méregdrága tanulmányokból random módon kiválasztott mondatokra rákeresve a Google segítségével viszonylag gyorsan meg lehet találni az eredeti szövegrészeket számos helyen. A Népszabadság mai számában van egy összeállítás a tanulmányok plagizált részeiről – többek között Mucsi Imre Juhtenyésztési alapismeretek című könyve III., Juhbetegségek című kötetéből egyszerűen kilopott húsz oldalról.

Az FM reakcióját dr. Csízi István, DE ATK Karcagi Kutatóintézet tudományos munkatársa írta alá.

Az elkészült tanulmányt részünkről az első perctől nem szándékoztunk se tudományos, se körülményes stilisztikájú oktatási műnek elkészíteni. Ha annak készült volna, akkor a többnyire félnomád viszonyok között gazdálkodó kazah juhtenyésztők semmi hasznát nem vehetnék. Ennek a ”hibánknak” tudható be, hogy az ismeretanyag logikai követhetőségét és a Kazahsztánban történő reprodukálhatóságát tartottuk szem előtt.

– írja. A tanulmányok célja ugyanis, mint kiderült az, hogy a kazah tenyésztők gyakorlati ismeretanyaghoz jussanak.

A Mucsi Imrétől lopott mintegy húsz oldalnyi szövegrész egyébként "nem tartalmaz semmiféle kutatási eredményt", teszi hozzá Csízi, ami nem teljesen érthető, hogyan jön a tárgyhoz.

Ezzel együtt Csízi bocsánatot kér Mucsitól:

Megkövetem, hogy nem a tudományos cikkekhez hasonló módon idéztük, mint azt már számtalan esetben megtettük és tenni fogjuk. Ezt mint a tanulmány „szerkesztője” magamra vállalom és a legrövidebb időn belül pótoljuk.

Pedig hát nem ez az egyetlen rész a tanulmányokban, ahol szövegrészek kerültek jelöletlen átemelésre, pontosabban ellopásra.

Mindenesetre Csízi sietett leszögezni, hogy a tanulányokért egy vagyont kifizető FM-et nem terheli felelősség, csakis őt.

A kazahoknak készül tanulmány egyébként elég jól elmagyarázza a kazahoknak, mi az a Kazahsztán, rögtön a tanulmány legelején:És valószínűleg ennek az ábrának is sok hasznát veszik "a félnomád viszonyok között gazdálkodó kazah juhtenyésztők":UPDATE:

Csízi István azt írja az FM nyilatkozatában, hogy "az elkészült tanulmányt részünkről az első perctől nem szándékoztunk se tudományos, se körülményes stilisztikájú oktatási műnek elkészíteni."

De vajon akkor mi magyarázza azt, hogy ugyanezt a juhtenyésztős tanulmányt mégiscsak felsorolta tudományos munkássága részeként a Magyar Tudományos Művek Tárában?

A linket itt éri el.

Szóval a félnomád kazahoknak készült ismeretterjesztő tanulmány mégiscsak Szaktudomány/Tudományos minősítést kapott a publikációs listában? De akkor miért kell az FM közleményben ennek az ellenkezőjét állítani?

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt