Megjelent a CSOK-rendelet

politika
2016 február 10., 21:09
comments 235

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről, a legfeljebb 5 millió forintos adó-visszatérítési lehetőségről, illetve a három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

10 millió 10 éven belül

A családi otthonteremtési kedvezmény összege új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál:

  1. 1 gyereknél: 600 ezer forint
  2. 2 gyereknél: 2 millió 600 ezer forint
  3. 3 vagy több gyereknél: 10 millió forint

A vételárat nem korlátozza a rendelet.

A családi otthonteremtési kedvezményt házastársak, fiatal házaspárok és élettársak is igényelhetik, de vállalt gyerekek utáni támogatás feltétele a házasság megléte, úgy, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb 3, egygyerekes fiatal házaspár legfeljebb 2, kétgyerekes fiatal házaspár 1 gyermek születését vállalhatja a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben.

A rendelet szabályozza a gyerekvállalás teljesítésére előírt határidőt:

  1. 1 gyerek: 4 év
  2. 2 gyerek: 8 év
  3. 3 vagy több gyerek: 10 év

A gyerekvállalás teljesítéseként kell elfogadni a támogatott által örökbefogadott, valamint bírósági vagy hatósági határozat következtében utóbb a háztartásába került vér szerinti gyermekét is.

A rendelet rögzíti, hogy az élettársak a csokot a velük közös háztartásban élő nem közös gyerekeik után is igényelhetik, a kapható támogatási összeget mindkét fél esetében – a saját gyerekeik után – ki kell számolni és a számukra kedvezőbb konstrukciót alkalmazhatják.

Milyen lakásra jár?

A családi otthonteremtési kedvezmény minden olyan új lakás építéséhez igényelhető, ami 2008. július 1-én vagy azután kiállított építési engedéllyel vagy az építési tevékenység bejelentését igazoló dokumentummal rendelkezik.

Illetve minden olyan új lakás vásárlásához is igényelhető, ami 2008. július 1-én vagy azután kiállított használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal, az épület felépítéséről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.

De csak azokra az épületekre kérelmezhető a támogatás, amiket a gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amit első ízben természetes személy részére értékesítenek. 

A csokkal építhető, illetve vásárolható új lakás hasznos alapterülete egy gyereknél legalább 40 m2, két gyereknél legalább 50 m2, három vagy több gyereknél legalább 60 m2 kell, hogy legyen. Kedvezménnyel építhető, illetve vásárolható egylakásos ház esetén a hasznos alapterület mérete 70-80-90 m2 lehet.

Új lakás építésénél és vásárlásánál a támogatott személy és az a gyerek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt megadták, a támogatás utolsó részfolyósítása után (bizonyos körülmények kivételével) 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell, hogy lakjon.

Új lakás építésekor a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű ház építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, és az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához adó-visszatérítési támogatást igényelhet.

2019 végéig igényelhető

Az adó-visszatérítési támogatás egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2015. január 1-én vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető. A támogatás összege megegyezik az építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint lehet.

Ezen túl, a 3 vagy több gyerekes családok új lakás építéséhez vagy vásárlásához felvett hitelintézeti kölcsönükhöz legfeljebb 10 millió forintig 3 százalékpontos otthonteremtési kamattámogatást is kaphatnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.