Rengetegen meghaltak két robbantásos merényletben egy nigériai menekülttáborban

Terrorizmus
2016 február 10., 22:29
comments 49

Több mint hatvan ember meghalt és hetvennyolc megsebesült Nigéria északkeleti részén egy kettős öngyilkos merényletben, amelyet két nő követett el egy menekülttáborban – közölték katonai és egészségügyi tisztviselők szerdán.

A kettős robbantásos merényletet még kedden követték el a Borno szövetségi állam fővárosától, Maiduguritól mintegy 85 kilométerre fekvő dikwai menekülttáborban, de a telefonhálózatban bekövetkezett műszaki hiba miatt a hatóságok eddig nem tudtak tájékoztatni a történtekről.

A táborban olyan emberek éltek, akik a Boko Haram nigériai terrorszervezet miatt kényszerültek elhagyni az otthonaikat.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a terrortámadás elkövetőjeként, de a Boko Haram gyakran használ fel nőket és gyerekeket civil célpontok elleni támadásokhoz.

Borno állam fővárosában, Maiduguriban – amit az iszlamisták „szülővárosaként” tartanak számon – 2,6 millió ember lakik. Az ENSZ szerint közülük 1,6 millió ember olyan menekült, akit az ISIS-nek hűséget fogadott Boko Haram űzött el az otthonából.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hét éve indította el a felkelését Nigéria északkeleti részén. 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, és a támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.

Január végén több támadást hajtottak végre Maiduguri környékén, 85 embert gyilkoltak meg.

Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el az otthonából a harcok elől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.