Hárommilliós kártérítést ítéltek meg az előzetesben megerőszakolt férfinak

bűnügy
2016 február 15., 12:57
comments 49

Jogerős ítéletében kártérítés megfizetésére kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet a Szegedi Ítélőtábla. Három millió forintot kell fizetniük annak az egykori fogvatartottjának, akit előzetes letartóztatott létére jogerős elítéltekkel zártak egy zárkába. Öt napos kecskeméti fogsága második napján egyik zárkatársa megerőszakolta a pszichiátriai betegségeire szedett erős gyógyszerektől kábult férfit.

Azt, hogy kilenc zárkatársa közül ki erőszakolta meg, a nyomozás nem tudta kideríteni.

A jogszabályok szerint előzetes letartóztatásban levő - tehát még el nem ítélt, így tényszerűen még ártatlannak számító - fogvatartottakat tilos jogerősen elítélt bűnözőkkel összezárni. A kecskeméti zárka tíz foglya közül nyolc jogerősen elítélt bűnöző volt.

Az áldozat a Helsinki Bizottsághoz fordult és kártérítési pert indított.

A perben a börtön nem vitatta az erőszakolás tényét, de azzal érvelt, hogy a 200 százalék feletti zsúfoltság miatt nem volt lehetséges betartani a jogszabályban előírt elkülönítési szabályokat. Ezentúl arra hivatkozott, hogy az intézetet törvény által előírt befogadási kötelezettség terheli, tehát túlzsúfoltságra hivatkozva nem utasíthatja el a fogvatartottak befogadását, és ebből következően nem róhatók fel neki az esetleges károk, amelyek a zsúfoltsággal vagy az elkülönítési szabályok megszegésével összefüggésben keletkeznek.

A Kecskeméti Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla ítéletei szerint viszont „a felróhatóság alóli mentesüléshez nem vezethet önmagában az a tény, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltak”.

Magyarán, csak azért, mert zsúfolt a börtön, attól a börtönőröknek még kötelességük megakadályozni, hogy a fogvatartottak egymást bántalmazzák. Az elkülönítési szabályok pedig éppen ezt a célt szolgálják.

Abban, hogy a bíróság az áldozat teljes kárigényét megítélte, nagy szerepe volt annak, hogy a pszichológus szakvéleménye szerint a nemi erőszak "beláthatatlan, kitörölhetetlen traumasorozatot" indított el, és felerősítette az áldozat bipoláris zavarát is. Az áldozat az erőszak után öngyilkosságot is megkísérelt. (Via Helsinki.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.