Elnökválasztás van, ezért letiltották a Facebookot az egész országban

2016 február 18., csütörtök 19:43

Ugandában blokkolták a hozzáférést az olyan sokak által használt közösségi szolgálatosokhoz, mint amilyen a Facebook vagy a Whatsapp. A több mint harminc éve hatalmon lévő elnök, a 71 éves Yoweri Museveni szerint így akadályozzák meg, hogy az emberek hazugságokat terjesszenek az elnökválasztás napján. 

Megfigyelők szerint soha nem volt ennyire szoros még az állás az országban a választások előtt, mint idén. Ezt jelzi azt is, hogy a nap folyamán a rendőrség rövid időre őrizetbe vette az ellenzéki jelöltet, Kizza Besigye-t. 

Shawn Muburi, Besigye Fórum a Demokratikus Változásért elnevezésű pártjának szóvivője azt közölte, hogy a pártelnököt Kampala egyik elővárosában, Naguruban állították elő, ahová azért ment, hogy ellenőrizze, valóban szavazatokat hamisítanak-e egy, a titkosszolgálatok kezén lévő épületben.

Besigyét később vádemelés nélkül elengedték.

AFP / CARL DE SOUZA

A nap folyamán több szavazóhelyiséget is csak több órás késéssel nyitottak meg. A Kampalával szomszédos Ggabában választók százai hét órát vártak egy szavazóhelyiség előtt, mire a szavazólapok megérkeztek. Amikor az emberek észrevették, hogy ezek csak a parlamenti választásokra vonatkoztak, az elnökválasztás szavazócédulái viszont hiányoztak, legyűrték a rendőröket, felkapták a szavazódobozokat, és kiszórták tartalmukat a szavazóhelyiség melletti mezőn. A rendőrök könnygázt vetettek be, a választási tisztviselők pedig munka távoztak.

Besigye pártjának szóvivője, Ssemujju Nganda kijelentette, hogy a késlekedés "szándékos kísérlet a szavazók elkedvetlenítésére" azokban a városi körzetekben, ahol Besigyét különösen népszerűnek hiszik, főként Kampalában és a szomszédos Wakiso választókörzetben.

Olusegun Obasanjo volt nigériai elnök, a Nemzetközösség megfigyelő csoportjának elnöke "abszolút megbocsáthatatlannak" nevezte a többórás késedelmeket, amelyek szerinte bizalmatlanságot gerjesztenek a választási folyamattal szemben. A késések miatt több választókörzetben 16 óra helyett 19 órakor zártak a szavazóhelyiségek.

Mintegy 15 millió választópolgár járul az urnákhoz a kelet-afrikai országban, hogy megválassza a 290 parlamenti képviselőt, és válasszon a hivatalban lévő elnök és a további hét elnökjelölt között. Az ellenzék megosztottsága miatt az elnökválasztás fő esélyese a 71 éves jelenlegi államfő. A választási eredményeket a hét végén teszik közzé. (BBC, MTI)