Őskori szex: Az őseink sokkal korábban összekeveredtek a neandervölgyi emberekkel, mint azt bárki gondolta volna

SZEX
2016 február 18., 05:31
comments 110

A kutatók eddig úgy számoltak, hogy a neandervölgyi ember és a homo sapiens úgy 60 ezer évvel ezelőtt futhattak össze, amikor a modern emberek elhagyták Afrikát. A legújabb leletek viszont azt mutatják, hogy a keveredés már 100 ezer évvel ezelőtt megkezdődhetett, mivel már abból az időszakból is sikerült kimutatni emberi DNS-t a neandervölgyiek genomjából.

Erre most egy neandervölgyi nő maradványaiban bukkantak rá, akire az Altáj-hegységnél találtak rá Szibériában. A benne meglévő emberi DNS-bő következtettek arra, hogy a fajok közötti keveredés már 100 ezer éve megtörténhetett.

Sergi Castellanio, Max Planck Társaság antropológusa szerint ez komoly eredményt jelent a modern ember és a neandervölgyiek történetének megértésében.

Az ebből a keveredésből származó gének ma is megtalálhatóak az emberben, és a legutóbbi kutatások szerint az immunrendszerünktől kezdve, a hajlamainkon át, egészen a betegségeinkig, nagyok sok mindent befolyásolnak. Castellano szerint azt még nem lehet tudni, hogy ez a keveredés milyen hatással volt a neandervölgyiekre.

A mostani eredmények ugyanakkor rengeteg újat mond az emberi migrációról is. Ha az őseink már 100 ezer éve is neandervölgyiekkel szexeltek, akkor jóval korábban el kellett hagyniuk Afrikát, mint azt eddig gondoltuk.

Chris Stringer, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa szerint a keveredés valahol Dél-Ázsiában történhetett meg. Most még a kutatók sem tudnak semmi biztosat arról, hogy jöhetett létre a nagy találkozás. Abban sem biztosak, hogy az őseink szerelemből léptek túl a faji kereteken, vagy az egyik csoport tagjai nőket raboltak el a másiktól. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.