Olyan megállapodás született Brüsszelben, hogy ez után már Cameron is tud az EU mellett kampányolni

külföld
2016 február 20., 05:42
comments 151

Hosszú tárgyalások után létrejött a kompromisszumos megállapodás az uniós állam- és kormányfő között Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján.

A megszületett kompromisszum arról szól, hogy Nagy-Britanniában négy, de akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Az intézkedésnek nincs visszamenőleges hatálya, így nem érintheti az országban már régebben dolgozó vendégmunkásokat.

Az újonnan Nagy-Britanniába érkező uniós munkavállalók esetében a nem Nagy-Britanniában élő gyermekeik után járó családi pótlékot már mostantól csökkenteni fogják. A már jelenleg is a szigetországban dolgozókra az új intézkedés csak 2020. január 1-jétől lenne érvényes. Ők jelenleg 34 ezren vannak.  Ezt a szabályt az Európai Unió összes tagállama alkalmazhatja.

A megállapodás értelmében Nagy-Britannia kimarad az EU-integráció elmélyítésének törvényileg kötelező folyamatából. Ezen túl ki fogják mondani, hogy az Európai Unióban egynél több fizetőeszköz létezik, London pedig különleges biztosítékokat kap arra, hogy egyetlen tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ.

Így már Cameron is maradna

Az ülést követő sajtótájékoztatóján David Cameron brit miniszterelnök elmondta, hogy ezzel országa speciális státuszt kapott. Hozzátette, hogy így már szívvel-lélekkel tud majd az EU-ban maradás mellett kampányolni a közelgő népszavazáson.

photo_camera Fotó: AFP/Martin Meissner

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az Európai Unió alapelveit tiszteletben tartó, minden fél számára tisztességes megállapodás született.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hisz abban, hogy Nagy-Britanniának szüksége van az EU-ra, valamint az EU-nak is szüksége van Nagy-Britanniára. Hozzátette, hogy a végső döntés a brit emberek kezében van. 

photo_camera Fotó: AFP/Martin Meissner

Tisztességes az egyezmény a német kancellár szerint is. Angela Merkel kijelentette: az elfogadott dokumentum világossá teszi, hogy Nagy-Britanniára nem vonatkozik az EU-integráció mind szorosabbra vonásának kötelezettsége.

photo_camera Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor szerint a megállapodás megerősíti az Európai Uniót. A kormányfő szerint a legfontosabb európai elvet, azt, hogy egyetlen uniós polgárt sem lehet egy másikkal szemben hátrányosan megkülönböztetni, sikeresen megvédték. Hangsúlyozta, a brit követelésekkel kapcsolatban elért eredményeket a visegrádi országok közösen készítették elő, közösen képviselték és közösen érték el.

Orbán Viktor elmondta, hogy az unió 27 tagállamának közös sikere, hogy a szabad munkavállalás lehetősége mindenhol, így Nagy-Britanniában is továbbra is fennáll, s diszkriminációtól mentes ellátásban részesülhetnek a munkavállaló magyarok.(BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.