A magyar diákok negyede túlsúlyos

Egészségügy
2016 február 25., 09:23
comments 132

Megvannak a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt 2014/2015. tanévének eredményei: 

a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott és az állóképességi szintjük lehangoló. 

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott programban mérték fel 623 ezer diák fittségi állapotát. 

Ami kiderült, hogy a felső tagozatos és középiskolás gyerekek közül az állóképességi futásteljesítményben a középiskolás évek felé egyre kevesebb az egészségzónában teljesítő tanulók aránya. A legfittebbnek számító régió a közép-magyarországi volt, míg a leggyengébben teljesítők adatai Heves és Nógrád megyéből kerültek ki. Az MDSZ szerint az eredmény némely teszt esetében lesújtó. 

photo_camera

A tanév során a pedagógusok közel 3000 iskolában végezték el a diákok fittségi állapotát vizsgáló  méréseket, amelyekre az MDSZ mintegy 8000 pedagógust készített fel 30 órás akkreditált továbbképzéseken. 

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés és az ingafutás tesztben, míg a legjobban a kézi szorítóerő mérésben és a hasizom tesztben teljesítettek. Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítő iskolák Nógrád és Heves megyében voltak. 

További megdöbbentő adat, hogy a fiúk mindössze 63,6 %-a, a lányoknak pedig csak 51,7%-a esik az egészségzónába az állóképességben.  

"A mérési adatok szomorú tapasztalatai alapján a gyerekek negyede túlsúlyos, amely korunk vezető népbetegségeihez vezethet. A megfelelő intenzitású, napi rendszerességű testmozgással azonban megelőzhetőek lennének a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az anyagcserezavarok vagy akár a gerincbántalmak is."

- szerepel a kiadott sajtóközleményben. 

Az MDSZ szerint az eredmények miatt új, rendszeres testmozgás lehetőségét biztosító programokra lenne szükség, emellett kiemelten fontos az egészségtudatos iskolai táplálkozás kialakítása. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.