Egyre több gyerek rajzol nőket, ha azt kérik tőlük, hogy rajzoljanak le egy tudóst

meghökkentő nemtudomány
2016 február 25., 08:54
comments 97

Számos alkalommal végezték el azt a kísérletet az Egyesült Államokban, hogy megkértek gyerekeket, rajzoljanak le egy tudóst. Nagyon nagy százalékban egy idősebb fehér férfit rajzoltak le, fehér köpenyben, esetleg kémcsövekkel a kezében. 

Az utóbbi években viszont érezhető trendforduló van egy most közölt kutatás szerint: egyre több gyerek, főleg lányok döntenek úgy, hogy a felszólításra női tudósokat rajzolnak le.

Míg az első kísérlet alkalmával, a hetvenes években ötezer gyerek részvételével összesen 28 rajzolt női tudóst, azóta viszont rengetegszer futott le ez a teszt. Most harminc, 1980 és 2010 között lezajlott kísérlet eredményét vetették össze. Ezekben több mint 7300 gyerek rajzolt, öttől 18 éves korig. 

photo_camera Fotó: CityScience.org

Ebből a metaelemzésből az derült ki, hogy 2010-re a gyerekek hatvan százaléka rajzol már csak férfi tudósokat, negyven százalék viszont nőként rajzolja le őket. A kísérletben főleg a lányok rajzoltak női tudósokat, a fiúk 85-90 százaléka még mindig férfiakat rajzol, de ebben nincs semmi furcsa: alapból, ha megkérsz egy gyereket, hogy rajzoljon le egy embert, nagyon nagy eséllyel a saját neméből fog valaki rajzolni. 

Az viszont már egész más kérdés, hogy egy magas társadalmi presztízsű szerep esetén milyen nemet társítanak a karakterhez. Az elmúlt évtizedben komoly kampányok folytak a nyugati országokban, hogy eloszlassák azt a sztereotípiát, hogy a tudomány csak a férfiak felségterülete, és a jelek szerint sikerrel. (Society of Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.