Nyakó és Erdősiné kérdése is a Nemzeti Választási Bizottság elé kerül

2016 február 28., vasárnap 16:54
176

Erdősi Lászlóné és Nyakó István vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését is a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. A "párhuzamossági moratórium" miatt azonos tárgykörben nem indulhat párhuzamosan egynél több népszavazási kezdeményezés, de továbbra sem teljesen egyértelmű, kinek a kérdését hitelesíti a bizottság: a kedden kopaszokkal megtámogatott, és így négy másodpercet nyerő Erődsinéét, vagy az MSZP-s Nyakó Istvánét.Pálffy Ilona azt mondta az MTI-nek, hogy egyik kérdés esetében sem hoz elutasító határozatot, mindkettőt az NVB elé terjeszti. Pálffy Ilona célja ezzel az, hogy minél hamarabb eldőljön a hitelesítés kérdése. 

 Az NVB-nek a jogszabály szerint 30 napja van arra, hogy a kérdések hitelesítése ügyében döntsön, de Patyi András, a testület elnöke már pénteken jelezte: a bizottság igyekszik mielőbb döntést hozni a vasárnapi boltbezárásról szóló kezdeményezésekről, valamint a kormánynak a kötelező betelepítési kvótáról benyújtott kérdéséről.

Az NVB elnöke a pénteki ülésen azt is jelezte, a kifogások háromnapos elbírálási határideje miatt a testületnek hétfőn ülést kell tartania, ahol foglalkoznak majd Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető-helyettes és Nyakó István kifogásaival, amelyeket a kedden az NVI Alkotmány utcai székházában történtek miatt nyújtottak be.

A két kérdés így szól.

Erődsiné: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Nyakó: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

(MTI)