A Saul fia nyerte az Oscart

2016 február 29., hétfő 3:08

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Nemes Jeles filmje a dán Egy háború, A kígyó ölelése című kolumbiai, a jordániai A sivatagon át és a francia Mustang című filmmel versenyzett.

Rajna Gábor és Sipos Gábor producerek, Nemes Jeles László és Röhrig Géza a vörös szőnyegen (MTI/EPA/Mike Nelson)

A díjat átvevő Nemes Jeles László arról beszélt, hogy

"Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film"

Az Oscar-díjakat az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 6261 tagjának szavazatai alapján ítélik oda. Korábban kétszer díjaztak már Oscar-díjjal magyar filmet, Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmjét 1981-ben és Egy évvel később Szabó István Mephisto című alkotása a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte el. 

Nemes Jeles László (Kevin Winter/Getty Images/AFP)

Nemes Jeles filmjét a nemzetközi bemutató óta kísérik az elismerések, számtalan díj mellett elnyerte a cannes-i zsűri nagydíját és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot is. Több mint hetven országba értékesítették eddig a forgalmazói jogokat. 

A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy tipikusan magyar film a Saul fia: "azt hiszem, hogy csakis a világnak ebben a részében születhetett meg ez a film. Az a tény, hogy Auschwitz minden harmadik áldozata magyar anyanyelvű volt, nyomásként hatott a film készítőire. A történelem bennünk él, nem tudom elképzelni, hogy ez a film máshol születhetett volna meg". 

Ekkor beszélt arról is, hogy nem akartak még egy szentimentális holokausztfilmet forgatni. Helyette a szembesítésről, a zsigeri megtapasztalásról szól a film. 

"Világos volt számunkra, mi nem akarjuk, hogy sírjon a néző, ennél maradandóbb hatást szerettünk volna, hogy az alkotás nem csak az embert érzéseiben, hanem egész lényében rázza meg".