A Saul fia nyerte az Oscart

2016 február 29., hétfő 3:08
416

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Nemes Jeles filmje a dán Egy háború, A kígyó ölelése című kolumbiai, a jordániai A sivatagon át és a francia Mustang című filmmel versenyzett.

Rajna Gábor és Sipos Gábor producerek, Nemes Jeles László és Röhrig Géza a vörös szőnyegen (MTI/EPA/Mike Nelson)

A díjat átvevő Nemes Jeles László arról beszélt, hogy

"Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film"

Az Oscar-díjakat az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 6261 tagjának szavazatai alapján ítélik oda. Korábban kétszer díjaztak már Oscar-díjjal magyar filmet, Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmjét 1981-ben és Egy évvel később Szabó István Mephisto című alkotása a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte el. 

Nemes Jeles László (Kevin Winter/Getty Images/AFP)

Nemes Jeles filmjét a nemzetközi bemutató óta kísérik az elismerések, számtalan díj mellett elnyerte a cannes-i zsűri nagydíját és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot is. Több mint hetven országba értékesítették eddig a forgalmazói jogokat. 

A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy tipikusan magyar film a Saul fia: "azt hiszem, hogy csakis a világnak ebben a részében születhetett meg ez a film. Az a tény, hogy Auschwitz minden harmadik áldozata magyar anyanyelvű volt, nyomásként hatott a film készítőire. A történelem bennünk él, nem tudom elképzelni, hogy ez a film máshol születhetett volna meg". 

Ekkor beszélt arról is, hogy nem akartak még egy szentimentális holokausztfilmet forgatni. Helyette a szembesítésről, a zsigeri megtapasztalásról szól a film. 

"Világos volt számunkra, mi nem akarjuk, hogy sírjon a néző, ennél maradandóbb hatást szerettünk volna, hogy az alkotás nem csak az embert érzéseiben, hanem egész lényében rázza meg". 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt