Az ingyenes tankönyvek után is sokan fizetnek

oktatás
2016 március 02., 09:50
comments 93

A Népszabadság információi szerint az iskolák sokszor trükköznek az elvben ingyenes tankönyvcsomagokkal, ezért pedig a Klik és az Emmi gyakorlatilag a virtuális valóságról kap csak elszámolást. 

A hivatalos állami statisztikák szerint idén 650 ezer gyerek kapott ingyenes tankönyvcsomagot, összesen 6,5 milliárd forint értékben. Ez az alsós három évfolyamra járók mellett jár nagycsaládosoknak, a fogyatékkal élőknek, a tartósan betegeknek és a gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek. De a valóságban sokan nem kérik az ingyenes tankönyveket, és sokan vannak, akik kiegészítik a 12 ezer forintos állami normatívát.

Ez a korábbi rendszerben is így volt, csak mivel akkor szabad tankönyvválasztás működött, az iskolák válogathattak a tankönyvek közül, hogy beleférjenek a keretbe. 

Az államosítás óta viszont az igazgató csak a tankönyvjegyzékről rendelhet könyvet, így viszont nem ritka, hogy a csomag ne férjen be a normatívába. Ezért vannak iskolák, ahol a korábbi évfolyamok diákjaitól gyűjtik vissza a saját példányokat is. 

A lap cikke szerint a legnagyobb kereslet a nyelvkönyvekre lenne, és bár a minisztérium szerint az ingyenesség a nyelvkönyvekre, példatárakra és atlaszokra is vonatkozik, de ezekből nem lehet eleget visszagyűjteni. 

Olyan esetekről is értesültek a lapnál, ami szerint elő szokott fordulni, hogy bár az iskola megrendeli a kötelezően megrendelendő tankönyveket, de egyben a tanárok jelzik a szülőknek, hogy azok minősége tragikus, és a szülők végül megvásárolnak mellé egy másik tankönyvet is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.