Lázadnak az olasz kutatók, mert nem jut elég pénz kutatásokra

nem túl meghökkentő tudomány
2016 március 02., 06:00
comments 32

A múlt hét végén Romában, a Sapienza egyetem gyűlt össze sok száz kutató és diák, hogy a kormányuk oktatáspolitikája ellen háborogjanak. A fő problémájuk az, hogy a megszorítások jelentős forrásokat vontak el a kutatásokból, ezért pedig számos kutató dönt úgy, hogy inkább a tengerentúlon folytatja.

A vitát még hetekkel ezelőtt egy olasz fizikus, Giorgio Parisi nyílt levele indította el, amit a Nature-ben jelentetett meg, és 69 kutatótársa írta alá. Ebben arról írtak, hogy az olasz kormány súlyosan elhanyagolja a kutatás területét, és arra ösztönözték az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást a kormányokra, hogy értelmes szintű támogatás jusson tudományos munkára.

A levélhez csatolt petíciót eddig több mint ötvenezren írták alá. Ebben azt követelik, hogy az EU várja el tagállamaitól, hogy éves szinten a GDP-nek legkevesebb három százalékát költsék kutatásfejlesztésre. A lisszaboni szerződés mond is ilyen dolgokat, de persze ezeket egyetlen tagállam sem tekinti kötelező érvényűnek. Olaszország például csak a GDP-kének 1,25 százalékát költi kutatásokra.

A kutatásfejlesztésre GDP-arányosan legtöbben költő országok listája. Árulkodó lista.
photo_camera A kutatásfejlesztésre GDP-arányosan legtöbben költő országok listája. Árulkodó lista.

Magyarország amúgy a 2014-es adatok alapján 1,37 százalékot.

Az olasz kutatóknak amúgy sok szempontból hasonló problémáik vannak, mint amiket magyar kutatók is megfogalmaztak már. Az egyetemek finanszírozása 2009 óta 13 százalékkal, közel egymilliárd euróval csökkent, a külön a kutatásokra elkülönített keretek megcsappantak.

További részletek az olasz kutatók helyzetéről a ScienceMag cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.