Hollande és Merkel szerint a menekültkérdés megoldására Európa a válasz

migráció
2016 március 04., 15:54
comments 94

Franciaország és Németország ugyanabban a szellemben és ugyanazzal az elkötelezettséggel dolgozik a menekültválság megoldásán - jelentette ki pénteken Francois Hollande francia államfő, miután Párizsban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

Hollande és Merkel a brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozó előtt három nappal úgy vélekedett, hogy a menekültkérdés megoldására Európa a válasz.

"Európának képesnek kell lennie a remélt eredmények elérésére" - hangsúlyozta Hollande.

"Az egyoldalú megoldásokkal már nem jutunk előrébb" - kontrázott rá Merkel.

Hollande azonban nem váltotta be Merkel újabb menekültek befogadásával kapcsolatos reményeit. A francia elnök Manuel Valls kormányfő három héttel ezelőtti kijelentését ismételve jelezte, hogy országa befogadja a korábbi megállapodás keretében ígért 30 ezer bevándorlót, de egy fővel sem többet. 

Hollande és Merkel pénteken Párizsban ( Mustafa Yalcin / Anadolu Agency)
photo_camera Hollande és Merkel pénteken Párizsban ( Mustafa Yalcin / Anadolu Agency)

Hollande emellett kijelentette: Franciaország a NATO rendelkezésére bocsát egy hajót az embercsempészek elleni égei-tengeri misszió keretében.

A sajtótájékoztatón mindketten nélkülözhetetlennek nevezték az EU külső határainak hatékonyabb védelmét, valamint Törökország meggyőzését arról, hogy tartsa be a menekültek visszafogadására tett ígéretét.

Merkel egyúttal dicsérte is Törökország erőfeszítéseit, amelyekkel a menekültek számát próbálja korlátozni. Ankara vízumkötelezettséget vezetett be számos olyan országgal szemben, ahonnan gazdasági menekültek érkeznek Európa területére. Emellett Törökország a napokban fogadja vissza a bevándorlók első nagyobb csoportját Görögországból.
A német kancellár szerint Európához hasonlóan Törökország is tartós megoldást szeretne a menekültválság ügyében, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha sikerül véget vetni az égei-tengeri embercsempészet virágzásának, illetve sikerül pontot tenni a szíriai konfliktus végére.

A szíriai helyzetet elemezve Merkel és Hollande arra jutott, hogy Oroszországnak nyomást kellene gyakorolnia Bassár el-Aszad szíriai elnökre a fegyvernyugvási egyezmény betartása érdekében. 

A német kancellár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Moszkva egy pénteki telefonos konferenciabeszélgetés során megerősítette a tűzszünet melletti elkötelezettségét.
Vlagyimir Putyin orosz elnök megígérte, hogy csak az Iszlám Államhoz és az an-Núszra Fronthoz hasonló iszlamista csoportok állásai ellen intéz csapásokat - nyomatékosította Merkel.

A német kancellár egyúttal kiemelte: már láthatóak a múlt pénteken életbe lépett tűzszünet első eredményei. 

Hollande szerint a szíriai helyzet eddig "elviselhetetlen" volt, de ha lendületet vesznek a politikai tárgyalások, esély adódhat a rendezésre. A szíriai ellenzék szerdán találkozik a damaszkuszi rezsim képviselőivel a béketárgyalások újabb fordulójának keretében.
A francia államfő azonban "provokatívnak és a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak" nevezte azt a damaszkuszi elképzelést, amely szerint áprilisban választásokat lehetne tartani Szíriában. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.