Addig ugrándozott menekültügyben Orbán, hogy a nyugati sajtóban hirelen téma lett, hogy mennyi pénzükbe is kerülünk

A hollandok után a svédek fizették be fejenként a legtöbb pénzt 2014-ben az EU közös költségvetésébe, aminek akkor a legnagyobb kedvezményezettje Magyarország volt, írják a svéd lapok. A Dagens Industri gazdasági lap táblázata szerint 2014-ben

  • minden holland kb. 3600 svéd koronát (~120 ezer forintot);
  • minden svéd kb 2600 koronát (~86 ezer forintot);

fizetett be az európai közösbe, míg a magyarok abban az évben

5300 koronát, fejenként kb. 175 ezer forintot kaptak.

Azért hangsúlyozom ennyire, hogy abban az évben, mert a 2014-es statisztika kicsit torz: abban az évben oldották fel a 2013-as nagy zárolást, így akkor kábé másfél évnyi eu-támogatást hívott le az ország. De ha a hétéves költségvetési ciklus egészét nézzük is, Magyarország akkor is a nagy győztesek közé tartozik:

A KPMG jelentése szerint a 2007-2013-as költségvetési ciklusban az egy főre jutó EU-támogatások listáján csak Észtország előzi meg Magyarországot.

Az észtek fejenként 2595 eurót (~800 ezer forintot), a magyarok fejenként 2515 eurót (~775 ezer forintot) kaptak hét év alatt.

Miért fontos ez?

A menekültek kötelező szétosztásáról szóló vitában egyre több nyugati politikus mondja, hogy a közös európai döntést elszabotáló kelet-európai tagországoktól meg kéne vonni az uniós támogatásokat. Ez jogilag nem annyira egyszerű, de úgy tűnik, hogy kezdődik a hangulatkeltés az ügyben. (Címlapkép: AFP / MIGUEL MEDINA)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;