Nincs igazi győztese a szlovákiai választásoknak

külföld
2016 március 06., 06:37
comments 208

Robert Fico és az Irány - Szociáldemokrácia győzött a szlovák parlamenti választásokon szombaton, viszont nincs többsége az országgyűlésben, és még az is előfordulhat, hogy nem csak egy, de két koalíciós partnerrel lesz kénytelen egyezkedni a kormányalakítás érdekében. A választáson az arra jogosultak közel 60 százaléka vett részt. 

MTI Fotó: Krizsán Csaba
photo_camera MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az Irány - Szociáldemokrácia a szavazatok 28,65 százalékát szerezte meg, a másosik Szabadság és Szolidaritás liberális mozgalom 11,47 százalékot kapott, ami váratlan eredmény. Az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OLaNO) mozgalom lett a harmadik közel 10,74 százalékkal. A Szlovák Nemzeti Párt 8,74 százalékot kapott, és némi meglepetésre simán bejutott a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk - Néppárt is 8,17 százalékkal. Utóbbi eredmény óriási meglepetés - az ő mandátumszerzésükre senki nem számított, sok helyen negyedennyi voksot sem mértek nekik előzetesen. 

A Most-Híd 6,61 százalékkal hatodik lett, a Magyar Közösség Pártja (MKP) viszont csak 4,46 százalékot kapott, és ezzel nem jutott be a parlamentbe. 

Bejutott még két másik kis párt is, a Család vagyunk (6,58 százalék) és a kereszténydemokrata mozgalomból kiugrott Radoslav Procházka pártja, a Háló (5,47 százalék). 

Ez összességében azt jelenti, hogy nyolcpárti parlamentje lesz Szlovákiának, visszaestek a tradicionális pártok, feljöttek a protestpártok. Az elemzések abba az irányba mutatnak, hogy nincs valódi győztese ennek a választásnak: Fico hiába győzött, pártja visszaesett, nagy alkudozásokra kell készülnie, és akár két koalíciós partner bevonására is szüksége lehet. A régi-új kormányfő azt nyilatkozta: jobb eredményre számított, viszont kitérő választ adott arra, hogy mely pártokkal kezdi meg a koalíciós egyezkedést.  

Berényi József, az MKP elnöke és Bugár Béla, a Most-Híd vezetője is csalódottan beszélt a sajtónak. Berényi a sok új, "nem hagyományos" párt alakulásával, és a politikai megosztottsággal magyarázta a bukást, míg Bugár azért nyilatkozott borúsan, mert kétszámjegyű eredményt várt pártjától. 

(Új Szó / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.