TGM formálódó Jobbik-MSZP-LMP koalícióról hall a városban

"Nem szoktam bizonytalan híresztelésekről és aktuálpolitikai ötletrohamokról írni. De amit szóba kell hoznom, egészen rendkívüli módon és mértékben veszélyes, ezért kivételt kell tennem – én óhajtanám a legkevésbé, hogy ez a gondolat komoly és befolyásos emberek fejében is megfordult légyen" 

- kezdi a hvg.hu-n megjelent, egészen szokatlan stílusú írását Tamás Gáspár Miklós, de a névtelen, az ügyet jól ismerő forrásokra alapuló cikkek országában ez végül is nem különösképpen kirívó, úgyhogy mi is bedobjuk a magunk kövét 

a pesti közbeszéd állóvízébe.

"Azt beszélik a városban, hogy vannak olyan politikai vállalkozók és (számomra ismeretlen) „befolyásos körök”, amelyek avval az ötlettel játszanak, hogy a legközelebbi országgyűlési választásokon a Jobbik, az MSZP és az LMP laza koalíciója (vagy valamilyen általuk támogatott „szakértői kormány”, amelyben a „civil társadalom” bizonyos népszerű alakjai is helyet kaphatnának) legyőzhetné a bajba került Fidesz-KDNP-t."

Ezt hallotta TGM a városban, igaz, szerinte "erről az MSZP és az LMP vezetői még nem is értesültek, hivatalosan biztosan nem".

A szóbeszéd szerint az összefogásnak "természetes kommunikációs közege lenne" a Simicska-médiabirodalom, amelyben a filozófus megfogalmazása szerint 

amúgy is többségben vannak a „romantikus antikapitalista”, euroszkeptikus, ugyanakkor a Fidesz tekintélyuralmi rendszerével és harácsoló „nemzetépítési” módszereivel érthetően elégedetlen hírlapírók.

TGM a cikket figyelmeztetésnek szánja, mert szerinte azt az erkölcsi katasztrófát, amit a balközép és a szélsőjobb koalíciója jelentene, soha nem lehetne már kiheverni. 

"Akkor az a kevés is kárba veszne, ami a rendszerváltás pozitívumaiból még itt-ott megmaradt."

Igaz, abban már nem biztos, hogy a Jobbik rosszabb, mint a Fidesz. Nem azért, mert előbbi megjavult, hanem mert utóbbi olyan tempóban romlik.